Το σχέδιο για την κατανομή προσφύγων στην ενδοχώρα παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, οι οποίες είναι κρίσιμες για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μεταφερθούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα, θα υπάρξει όμως μέριμνα ώστε να πάνε σε περιοχές που είχαν δεχθεί μικρότερο βάρος το προηγούμενο διάστημα. Επίσης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.
Λεπτομέρειες για τον χρόνο και τον τόπο μεταφοράς δεν έγιναν γνωστές όπως δεν έγιναν γνωστά και τα σημεία που θα λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.