Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν ανοίγουν τα σχολεία

Συνεργείο πραγματοποιεί απολύμανση σε σχολείο, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020,στα Ιωάννινα. Σε ισχύ τέθηκε στις 6 το πρωί η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ

Σταθερή χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι κύρια χαρακτηριστικά είναι η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές και ο περιορισμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, τόνισε ότι ορισμένες περιοχές ακόμα «βράζουν». 

Αναφορικά με την κατανομή των 1.251 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, ανέφερε ότι στην Αττική καταγράφονται 250, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102 νέες μολύνσεις Covid-19. 

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, παρά την υποτονική βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Το πιο σημαντικό για την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η κατάσταση των ΜΕΘ, η οποία δε βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Επομένως, η αύξηση της κινητικότητας θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος για τους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα αφού ακολοθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ίδια επανέλαβε ότι η εκπαίδευση είναι η απόλυτη προετραιότητα τους και ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία.«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν» υπογράμμισε, εμμένοντας στη θέση των επιστημόνων ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία. 

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σχολίασε την απόφαση των Βρετανών να εμβολιάσει κατά του κορωνοϊού και τα παιδιά, σημειώνοντας ότι η απόφαση τους «δε μας ξαφνιάζει».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Βρετανίας, η οποία όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και τόλμη. 

Έτσι αναφέρθηκε στο 1999, οπότε και η Βρετανία προχώρησε στον εμβολιασμό του 80% των παιδιών και των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα ομάδας C, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο 2012, οπότε καταγράφηκε στη χώρα έξαρση του κοκκύτη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν βρέφη, όπως σημείωσε η καθηγήτρια, η Βρετανία εμβολίασε όλες τις εγκύους και σταμάτησε την ενδημική έξαρση του κοκκύτη. 

Μαγιορκίνης: Επιμένει η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα με τα ενεργά κρούσματα να υποχωρούν στο ύψος που είχαν περί τις αρχές Νοεμβρίου, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων.

Τόνισε ότι δεν παρουσιάζεται αντίστοιχη μείωση στην πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση γιατί το κουρασμένο σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει.

Ειδικότερα είπε ότι τα ενεργά κρούσματα μειώνονται τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη αλλά η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι επιτάχυνε τον αριθμό μείωσης.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η δυσκολία της συρρίκνωσης δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει και πρέπει να συνεχίσουμε να φορούμε τις μάσκες, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις με όσους δεν ζούμε κάτω από την ίδια στέγη, γιατί η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ