Ψηφίστηκε- παρά τις αντιδράσεις- κατά πλειοψηφία επί της αρχής και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.»
Εν τω μεταξύ, την επιφύλαξή τους για το σχέδιο νόμου εκφράζουν τα φιλοζωικά σωματεία που αναμένουν να δουν το τελικό κείμενο με τις τροποποιήσεις, όπως θα ψηφιστεί στο σύνολό του την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είχαν αλλάξει τουλάχιστον 5 φορές με πολλές διατάξεις να εμφανίζονται, να εξαφανίζονται ή να αλλάζουν διατύπωση, δημιουργώντας σύγχυση στους βουλευτές και όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στα θετικά σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν και βασανίζουν ζώα. Στο εξής οι παραβάτες θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Αυτό άλλωστε ήταν και το μοναδικό άρθρο που ψηφίστηκε ομόφωνα.
Με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλα θεάματα και θεσμοθετείται η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όχι μόνο για τους σκύλους όπως ούτως ή άλλως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά και για τις γάτες. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι ποιμενικοί σκύλοι, γεγονός που εξόργισε την εισηγήτρια της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, η οποία επανειλημμένως έχει καταδείξει τη βαρύτατη κακοποίηση που υφίσταται η πλειονότητα των τσοπανόσκυλων σε όλη την Ελλάδα, ζώντας δεμένα σε βαρέλια χωρίς τροφή και προστασία από τις κλιματολογικές συνθήκες.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ, Βουλευτής ΝΔ
«Καταψηφίζουμε όλες τις διατάξεις μόνο και μόνο γιατί ενώ σας προτείναμε με αντισταθμιστικά μέτρα με επιχειρήματα, με λογική ως ΝΔ, να αλλάξετε, να συνδιαλαγούμε αρνηθήκατε πεισματικά που σημαίνει ότι εσείς κάνατε ένα νομοσχέδιο για τις υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ με το κυριότερο που θα το συζητήσουμε μετά τις εκλογές, γιατί θα αλλάξουν όλα αυτά. Από πού κι ως πού το ΥΠΑΑΤ είναι υπεύθυνο για τη φιλοζωία; Το ΥΠΑΤΤ είναι για τα παραγωγικά ζώα. Το Υπ. Περιβάλλοντος είναι για τα ζώα συντροφιάς.»
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
«Ψάχνετε να βρείτε διάφορα προσχήματα για να αντιπολιτευτείτε. Ποιον και τι;»
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί κάποια άρθρα το νομοσχέδιο κινδυνεύει από «προστασίας των ζώων» να γίνει νομοσχέδιο «εξολόθρευσης των εθελοντών φιλόζωων».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ
«Ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει την καχυποψία μας απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις. Δεν μπορούμε να είμαστε επιφυλακτικοί, ούτε να τους αντιμετωπίζουμε σαν εν δυνάμει πρόβλημα. Ίσα-ίσα όπου θέλεις κάνεις και έλεγχο και ο έλεγχος εάν κάποιος τελικά δεν κάνει τη δουλειά του ή αν κάποιος ξεπεράσει αυτά που πρέπει θα τον αποκαλύψεις και θα τον τιμωρήσεις. Αλλά καταρχήν πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε θετικά. Βρίσκει ο άλλος ένα σκυλάκι τραυματισμένο ή κάποιο ζώο που αντιμετωπίζει πρόβλημα, το παίρνει, κάνει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Το κρατάει για ένα διάστημα σπίτι του, μέχρι να δει τι θα κάνει. Εκεί δεν μπορεί να φάει και ποινή.»
Απορίας άξιο είναι και το γιατί ένα σχέδιο νόμου που επιχειρεί να προστατεύσει τα ζώα συντροφιάς από την εκμετάλλευση δεν απαγορεύει την εμπορία τους στα καταστήματα ζώων.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Το παρόν σχέδιο νόμου δεν θα οδηγήσει στον περιορισμό και την εξάλειψη των φαινομένων των αδεσπότων, αφού δεν προχωρά σε δραστικά μέτρα περιορισμού των εισαγωγών ζώων, των νέων γεννήσεων ζώων από τους Έλληνες εκτροφείς και μη πώλησης ζώων από τα pet shops.»
Πληροφορίες ΣΚΑΙ