Περιφερειακό Συμβούλιο: Διάταγμα λίμνης με επίκεντρο στον Μάτσικα!

Τρεις βασικές παρατηρήσεις καταθέτει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την λίμνη των Ιωαννίνων. Η πρώτη και σημαντικότερη αφορά στην περιοχή του Μάτσικα, καθώς το νέο σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση της δόμησης.  Μάλιστα κατά ανεξήγητο τρόπο δεν προτείνει καμία άλλη ρύθμιση για την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία ταλαιπωρείται επί αρκετές δεκαετίες. Κι  όλα αυτά όταν η πρόβλεψη του πρόσφατα εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού για την ίδια περιοχή είναι εντελώς διαφορετική, προβλέπει δηλαδή δόμηση με εκπόνηση ειδικής μελέτης.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία κατοίκων του Μάτσικα, η οποία κατέθεσε τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις της, επισημαίνοντας ότι δεν ρωτήθηκε κανένας για το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ τονίστηκε ότι η ήπια δόμηση μπορεί να δώσει ανάσα στην περιοχή και να την απαλλάξει από πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κρίνει ότι το συγκεκριμένο σημείο στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί αυτό που προβλέπονται στο σχέδιο του 2013. Ήπια δόμηση δηλαδή με την εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης.

Η δεύτερη παρατήρηση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφορά στην περιοχή Αμπελιάς- Επισκοπικού και Κόντσικας, καθώς προβλέπεται απαγόρευση ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού πτηνοτροφικών μονάδων. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σιώλο, δεν συντρέχουν λόγοι για μια τέτοια καθολική απαγόρευση.

Η τρίτη αφορά στις ρυθμίσεις για το κυνήγι στις περιμετρικές ζώνες με το Περιφερειακό Συμβούλιο να συντάσσεται με τις προτάσεις των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών.

«Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κινείται στη σωστή κατεύθυνση  και έχει ξεφύγει από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Λύνει σοβαρά προβλήματα χρειάζεται όμως και ορισμένες τροποποιήσεις», ανέφερε στην βασική του εισήγηση ο κ. Δημήτρης Σιώλος.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια με σκοπό την αναβάθμιση της λίμνης και της παραλίμνιας, όπου η λειτουργία των πηγών της Δραμπάτοβας και ο ποδηλατόδρομος στην περιοχή του Κατσικά.

Τόνισε ότι οι προσφυγές που είχαν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν έργα που υποδεικνύονται από το master plan που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια..

Μετά την έκδοση των αποφάσεων για τα αναχώματα μπορούν να προχωρήσουν δράσεις όπως είναι «σπάσιμο» του αναχώματος στην Δραμπάτοβα ώστε τα νερά των πηγών να καταλήγουν στην λίμνη και τοποθέτηση αντλιών όπου μέσω κλειστού αγωγού θα τροφοδοτούν την λίμνη με τα νερά των πηγών Σεντενίκου.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη ολοκλήρωσης των αποχετευτικών δικτύων στο λεκανοπέδιο καθώς εξακολουθούν να καταλήγουν λύματα στην Παμβώτιδα.

Ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε ως αδύναμο σημείο του Σχεδίου το γεγονός ότι η ειδική περιβαλλοντική μελέτη είναι του 2001 και το Προεδρικό Διάταγμα του 2019, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

«Έχει θετικά αλλά έχει και αρνητικά… Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Τις λύσεις τις δίνει η λογική και η συνεργασία» σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποι του μόχθου.

Η πρόταση του Κώστα Μπασούκα να επανέλθει ο καθορισμός της ζώνης των 300 μέτρων στην οποία θα απαγορεύεται η δόμηση προκάλεσε  τις έντονες αντιδράσεις των παριστάμενων κατοίκων. Εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» κατατέθηκαν κι άλλες επί μέρους προτάσεις με σκοπό, όπως τονίστηκε, την αναβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης.

Ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, εκ μέρους της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» τόνισε ότι η λίμνη πρέπει να προστατευθεί ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.  «Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα είναι χειρότερο από το προηγούμενο» είπε ο κ. Χατζηεφραιμίδης και σημείωσε ότι οι προτάσεις του 2013 είναι στην ορθή κατεύθυνση.

Εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης η Όλυ Τσουμάνη, υποστήριξε ότι το ΠΔ εντάσσεται στην λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιεί αστικές λογικές. «Πρόκειται για ένα σχέδιο αντιλαικό  και θα το καταψηφίσουμε», ανέφερε και κατέθεσε την πρόταση της παράταξής της με ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα σχέδιο προστασίας της λίμνης.

Τέλος ο επικεφαλής ΑΡΠΗ Νίκος Ζήκος, σημείωσε ότι τα κόμματα και οι τοπικοί οργανισμοί αυτοδιοίκησης, δημιούργησαν τα προβλήματα στην λίμνη. Έτσι έκανε λόγο για άναρχη ανάπτυξη χωρίς τα έργα υποδομής  και πρότεινε την κατάργηση των αναχωμάτων, την κατάργηση του στίβου σκι, οριοθέτηση της ζώνης των 300 μέτρων όπου θα απαγορεύεται η δόμηση και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ