Περιφερειάρχης: Και με τα κρατικά και με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

perifereiako aei

«Δεν είναι άσπρο μαύρο, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι νησί αποκομμένο από τον κόσμο…». Στην φράση αυτή συμπυκνώνεται η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συζητήθηκε το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και οι επιπτώσεις τους στα περιφερειακά ΑΕΙ.

Ο Περιφερειάρχης που τοποθετήθηκε τελευταίος και ενώ είχαν προηγηθεί εκπρόσωποι των παρατάξεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας σημείωσε ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «είναι ένα μεγάλο ζήτημα που δεν αντιμετωπίζεται στη λογική του μαύρου- άσπρου».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι συντάσσεται με την θέση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών πανεπιστημίων αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι πρέπει να επιτευχθεί διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπερπληθώρα σχολών και φοιτητών χωρίς προοπτική στην εργασία.

«Η Περιφέρεια δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ούτε να νομοθετήσει μπορεί… Αντιλαμβανόμαστε τις ενστάσεις αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Και είναι δύσκολο για την χώρα να μείνει ένα νησί αποκομμένο από την παγκόσμια εξέλιξη. Στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων υπάρχουν αρνητικά και θετικά και χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης.

Κατέληξε δε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντικίνητρα ώστε να μην συγκεντρωθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και να αποτραπεί η αποδυνάμωση των περιφερειακών.

Εκ μέρους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» την κεντρική εισήγηση έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό ενώ στη συνέχεια επικέντρωσε στους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ειδικά στα Περιφερειακά όπως των Ιωαννίνων.

Το Πανεπιστήμιο όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης έχει βάλει την σφραγίδα του στην πορεία της περιοχής τα τελευταία εξήντα χρόνια ενώ έχει εξελιχθεί πλέον στον σημαντικότερο κόμβο έρευνας.

«Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει επιπτώσεις ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας υποσχόμενη φτηνές σπουδές φοιτητών στον τόπο κατοικίας τους» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων με προσωπικό και χρήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 80% των φοιτητών προέρχεται από περιοχές εκτός Ηπείρου και το 50% από την Αττική και τη Μακεδονία εκεί όπου θα ιδρυθούν και τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» η κεντρική τοποθέτηση έγινε από τον περιφερειακό σύμβουλο Άλκη Παπαχρηστάκη. Ο κ. Παπαχρηστάκης αναφέρθηκε στην διεθνή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και επικέντρωσε στο νομοσχέδιο τονίζοντας ότι εισάγει μεγάλες ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα είναι αυτά που δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Πλήγμα με μείωση φοιτητών που θα οδηγήσει σε κλείσιμο σχολών και τμημάτων. Πρέπει να αντιδράσουμε ώστε να μην βρεθούμε στη θέση αυτή» σημείωσε.

Ο Γιώργος Πρέντζας, επικεφαλής της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι οι φοιτητικές παρατάξεις και το ΚΚΕ ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στο νέο νομοθέτημα.

Ανέφερε ότι το πλήγμα από την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ήδη ορατό και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπογράμμισε ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «η πλήρης μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις».

«Η λύση είναι μία. Να αποσυρθεί τώρα αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Πρέντζας.

Εκ μέρους των Οριζόντων Ηπείρου η επικεφαλής της παράταξης Μάγδα Τάτση τόνισε ότι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων προυποθέτει αναθεώρηση του συντάγματος. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει την συναίνεση. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι λύση για την αναβάθμιση της παιδείας. Η παιδεία  είναι απαραίτητο να είναι δωρεάν και δημόσια» υπογράμμισε στην τοποθέτησή της κ. Τάτση.

Αναφορά έκανε και στα προβλήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικεντρώνοντας κυρίως στη συνεχή μείωση της χρηματοδότησής του καθώς και  στην έλλειψη προσωπικού.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε πως η δωρεάν υγεία και παιδεία στην Ελλάδα αποτελεί μύθο.  Σημείωσε ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι μεγάλες.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων οι οποίοι μετέφεραν την κατάσταση από το τοπικό ανώτατο ίδρυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ