Περικοπές στις έξτρα αμοιβές των βουλευτών και όχι στη βασική τους αποζημίωση, αλλά και στις υπερωρίες και στα έξοδα κίνησης των υπαλλήλων της Βουλής -πέραν από εκείνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2013- αποφασίστηκαν στη διάσκεψη των προέδρων, μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.
Με την εφαρμογή των συγκεκριμένων περικοπών -που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφέρουν μείωση των δαπανών του Κοινοβουλίου κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ ετησίως- ο μέσος όρος των συνολικών αμοιβών του βουλευτή θα είναι κάτω από 6.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ πριν από τις περικοπές κυμαινόταν από 6.500 ευρώ και έφτανε μέχρι και τις 7.000 ευρώ.
Ειδικότερα, οι περικοπές που θα ισχύσουν από 1/1/2013 αφορούν στη μείωση του επιδόματος οργάνωσης γραφείου κατά 20-25% (σήμερα προσδιορίζεται κατά μέσον όρο στα 1.000 ευρώ τον μήνα), στην μείωση των ταχυδρομικών τελών κατά 20-25% (σήμερα προσδιορίζεται στα 1.136,64 ευρώ τον μήνα), στη μείωση των εξόδων κίνησης κατά 20-25% (σήμερα προσδιορίζεται κατά μέσον όρο κατά 550 ευρώ τον μήνα), στη μείωση του επιδόματος συμμετοχής του κάθε βουλευτή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές (από 150 ευρώ ανά συνεδρίαση μειώνεται κατά 50% και πάει στα 75 ευρώ), στη μείωση κατά 20-25% της τηλεφωνικής ατέλειας για τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών (σήμερα προσδιορίζεται στα 917 ευρώ τον μήνα), αλλά και στην ατέλεια του κόστους για τα κινητά τηλέφωνα (μειώνεται κατά 20-25% από τα 200 ευρώ μηνιαίως που ισχύει σήμερα).
Παράλληλα προσδιορίζεται η μείωση κατά 35% της αμοιβής των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών και όχι κατά 40%, όπως είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2013. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, θα επέλθουν μειώσεις στα ποσά που καταβάλλονται για υπερωρίες των υπαλλήλων της Βουλής (κατά κανόνα όλοι οι υπάλληλοι λαμβάνουν το σύνολο των υπερωριών, οι οποίες είναι αυξημένες σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο, περίπου 60 ώρες έναντι 35 ωρών), καθώς επίσης και στα ποσά που διατίθενται ως έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά για τους κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους.