Παίζει δυνατά ο Ρέστης για τη Δωδώνη- Άλλες πέντε προτάσεις για την εξαγορά

dodoni1Με μια πρόταση-έκπληξη που θα συζητηθεί και η οποία φιλοδοξεί να βάλει στο «παιχνίδι» και τους παραγωγούς –προμηθευτές πρώτης ύλης προσέρχεται στο διαγωνισμό για τη Δωδώνη ο γνωστός εφοπλιστής-επενδυτής Βίκτωρας Ρέστης. Το σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί ο επιχειρηματίας και το οποίο βρίσκεται ήδη εις γνώσιν του συμβούλου πώλησης της ΑTEbank, προβλέπει, εκτός από την εξαγορά του 67,77%, και την απόκτηση-έναντι αντιτίμου φυσικά- των μετοχών που κατέχουν οι Ενώσεις, με τη δέσμευση ότι αυτές θα παραχωρηθούν μετά από κάποιο διάστημα –πιθανότατα δύο χρόνια- στους κτηνοτρόφους!

Τη λίστα των Ελλήνων υποψηφίων συμπληρώνουν ο όμιλος ΤΥΡ.ΑΣ. μέσω της Όλυμπος και η Ήπειρος.

Πρόκειται για μια πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα και η οποία είναι σαφές ότι παραπέμπει στην αυτοοργάνωση και τη δημιουργία ομάδας παραγωγών. Με βασικό δέλεαρ, όπως σημειώνουν άνθρωποι κοντά στον επιχειρηματία, τη δυνατότητα να αποκτήσουν άμεσο λόγο στη γαλακτοβιομηχανία.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Βίκτωρ Ρέστης έχει ήδη παρουσία στο χώρο των τροφίμων (διαθέτει σημαντικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας) και επ’ ουδενί δεν είναι άγνωστος της ΑΤΕbank, αφού έχει παραλάβει από αυτή το μερίδιο που κατέχει σήμερα στην ναυτιλιακή τράπεζα First Business Bank (FBB).

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού πώλησης της Δωδώνη ολοκληρώνεται με την κατάθεση των πρώτων μη δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews και τις οποίες δημοσιεύει και η εφημερίδα Agrenda στο φύλλο που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 10 Μαρτίου, το φάκελο με το πληροφοριακό υλικό του διαγωνισμού θα παραλάβουν –εκτός από τον κ. Βίκτωρα Ρέστη- πέντε ακόμα επιχειρηματικοί όμιλοι, δύο ελληνικοί και τρεις από το εξωτερικό.

Τη λίστα των Ελλήνων υποψηφίων συμπληρώνουν ο όμιλος ΤΥΡ.ΑΣ. μέσω της Όλυμπος και η γειτονική –της Δωδώνη- Ήπειρος που ανήκει στην Optima.

Από τους ξένους διεκδικητές αυτή που αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη μέχρι τέλους για την απόκτηση της Δωδώνη είναι η γαλλική Lactalis.

Ο γαλλικός όμιλος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους –αν όχι ο μεγαλύτερος- παραγωγούς γαλακτοκομικών σε παγκόσμιο επίπεδο και, όπως απέδειξε η επεισοδιακή (λόγω των πολιτικών αντιδράσεων) εξαγορά της ιταλικής Parmalat το 2011, είναι συνηθισμένος σε επιθετικές κινήσεις ακόμα και μέσα σε «εχθρικό» περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, οι Γάλλοι έχουν παρουσία στη Ρουμανία (Dorma) και την Κροατία (Dukat), όμως το μεγάλο τους «άχτι» παραμένει η φέτα. Εδώ και χρόνια παράγουν και διακινούν αιγοπρόβειο τυρί τύπου φέτας με την ονομασία Salakis το οποίο, μάλιστα, έχει μερίδιο σχεδόν 60% στην κατηγορία του. Εκτός, λοιπόν, από το να πατήσουν πόδι στην ελληνική αγορά, η Δωδώνη τους παρέχει την ευκαιρία να αποκτήσουν την «αυθεντική» φέτα και να αξιοποιήσουν τις εξαγωγικές της προοπτικές.

Δυνατά θα παίξει και το όνομα της Arla. Ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός κολοσσός υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που εκτός από επενδύσεις σε νέες μονάδες (π.χ. στη Βρετανία όπου σκοπεύει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος στον κόσμο) περιλαμβάνει και εξαγορές άλλων εταιρειών (π.χ. στη Γερμανία).

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Arla στην Ελλάδα, Kasper Gronnegaard παραδέχτηκε ότι η φέτα της Δωδώνη «είναι ένα ισχυρό προϊόν με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και θεωρεί ενδεχόμενη απόκτηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας μία καλή ευκαιρία».

Όσον αφορά τη FrieslandCampina, φαίνεται ότι προσέρχεται στην πρώτη φάση της διαδικασίας προκειμένου να διερευνήσει το έδαφος και τις πιθανότητές της αφού πάντα είχε στο «μάτι» την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν καίγεται» για την απόκτηση της Δωδώνη αφού μόλις πρόσφατα άλλωστε απέκτησε τη δική της μονάδας γάλακτος στην Ελλάδα (Πάτρα).

Χωρίς να είναι γνωστά τα ποσά των εκτιμήσεων που πιθανότατα έχουν γίνει από την πλευρά της Αγροτικής, ανεξάρτητοι εκτιμητές υπολογίζουν τη σημερινή αξία της γαλακτοβιομηχανίας περί τα 100 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο 67,77% της ATEbank να μην υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτά βέβαια θα πρέπει να περιληφθούν τα 40 εκατ. περίπου στα οποία υπολογίζονται τα δάνεια που διατηρεί η γαλακτοβιομηχανία στην τράπεζα. Δύο ακόμα σημαντικές παραμέτρους στην όλη υπόθεση αποτελούν οι πιθανές επισφάλειες στις απαιτήσεις της γαλακτοβιομηχανίας, καθώς και τα επίπεδα των αποθεμάτων που παρουσιάζει. Ενδιαφέρον έχει και το ακίνητο των 54 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Το «κλειδί» ωστόσο στην υπόθεση παραμένει η στάση της οποία θα τηρήσουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και κατά βάση οι Ενώσεις της Ηπείρου. Είναι σαφές ότι κανείς εκ των υποψήφιων επενδυτών δεν θα ήθελε την επόμενη της εξαγοράς του πακέτου να βρεθεί αντιμέτωπος με την παραγωγική βάση της μονάδας (κτηνοτρόφοι) και με την τοπική κοινωνία. Από την άλλη πλευρά και οι Ενώσεις δεν θα ήθελαν να βρεθούν σε μια διαδικασία «επιθετικής» αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης την οποία δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν.

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ