Στην έγκριση της ΑΕΠΟ για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην κοίτη του ρέματος, στην Κυψέλη της Άρτας, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Το συγκεκριμένο έργο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά τόσο ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το έργο στην Κυψέλη της Άρτας αφορά στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου (2 υδροληψίες: µία κύρια και µία βοηθητική, κλειστός αγωγός προσαγωγής νερού, µηχανοστάσιο), ισχύος 1,18 MW, που εκμεταλλεύεται το υδατικό δυναμικό της κοίτης του ρέµατος Κυψέλης, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική µε τη χρήση ηλεκτρογεννήτριας. Το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού και οι υδροληψίες χωροθετούνται εκτός των ορίων του οικισµού Κυψέλη.
Το ΜΥΗΕ Κυψέλη θα διαθέτει 2 υδροληψίες: µία κύρια και µία βοηθητική. Η κύρια υδροληψία θα κατασκευαστεί στο ρέµα Σούδα σε υφιστάµενο αναβαθµό ανάσχεσης φερτών. Το απόλυτο υψόµετρο στη στέψη της κύριας υδροληψίας θα είναι +721,50m. Η βοηθητική υδροληψία θα κατασκευασθεί στο δεξί παρακείμενο ρέµα (ρέµα Κουδουνά) σε υψόµετρο +729m. Το ρέµα Σούδα και το ρέµα Κουδουνά συμβάλλουν σε θέση κατάντη των δύο υδροληψιών και σχηµατίζουν το ρέµα Κυψέλης, το οποίο ρέει στη θέση του Υδροηλεκτρικού Σταθµού Παραγωγής (ΥΗΣ).
Το νερό θα οδηγείται από την βοηθητική υδροληψία στην κύρια µέσω αγωγού εκτροπής µήκους περίπου 170m, ο οποίος θα συνδέεται στην αρχή του εξαµµωτή. Από την κύρια υδροληψία το νερό µέσω εξαµµωτή θα διοχετεύεται µε αγωγό προσαγωγής µήκους περίπου 950 m στον ΥΗΣ.
Το κτίριο του σταθµού παραγωγής του ΜΥΗΕ Κυψέλη, τοποθετείται σε υψόµετρο +570m. Στο κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθµού θα εγκατασταθεί ο στρόβιλος (Pelton κατακορύφου άξονα) και ολόκληρος ο ηλεκτροµηχανολογικός εξοπλισµός. Η εγκατεστηµένη ισχύς του έργου ανέρχεται σε 1,180MW και η αναµενόµενη ετήσια παραγωγή ενέργειας που θα αποδίδεται στο δίκτυο ανέρχεται σε 3,54GWh.
Για την πρόσβαση στις δύο υδροληψίες δεν θα διανοιχθεί νέα οδοποιία. Η προσπέλαση στην κύρια υδροληψία θα γίνεται από την ασφαλτοστρωµένη επαρχιακή οδό Κυψέλης-Βουργαρελίου. Για την πρόσβαση στο κτίριο του ΥΗΣ θα απαιτηθεί διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας µε γνώµονα την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο ΜΥΗΕ, όσο και την ελαχιστοποίηση των παρεµβάσεων στο φυσικό περιβάλλον. Το συνολικό µήκος της οδού που θα κατασκευαστεί είναι 323µ.