Πλημμύρες και καύσωνες για τα επόμενα χρόνια

EYROPHΣε ανθρωπογενή αίτια αποδίδεται το ήμισυ των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τον πλανήτη το 2012, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως επισημαίνει έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ερευνητές μελέτησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περυσινής χρονιάς και όπως αναφέρουν βρήκαν πειστικές αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλλε στην εκδήλωση των παγκόσμιων καιρικών φαινομένων, κάνοντας λόγο για συχνές πλημμύρες τόσο καταστροφικές όσο αυτή που ακολούθησε τον τυφώνα Σάντι το 2012, την καλπάζουσα τήξη των πάγων στην Αρκτική, τις κατακλυσμιαίες βροχές στη Βρετανία, στην Αυστραλία, στη βόρεια Κίνα και την Ιαπωνία.. Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, συγκεντρώνει 19 μελέτες για 12 ξεχωριστά καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο το 2012.

 

Οπως προέκυψε από την έρευνα, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος διπλασιάζει την πιθανότητα των πλημμυρών. Καύσωνες και κάποιες ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν επίσης μεταξύ των καιρικών φαινομένων που θα μπορούσαν να συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συγκεκριμένα, τα κύματα καύσωνα, που σημειώθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012 προβλέπεται να τετραπλασιαστούν τώρα, λόγω της αλλαγής του κλίματος. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλότερες θερμοκρασίες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της ευθύνης για τις υψηλές θερμοκρασίες στις ανατολικές ΗΠΑ τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2012 είχαν ως αιτία την κλιματική αλλαγή.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναλύσεις δείχνουν σαφώς πως η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα» όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Το κλίμα αύξησε την στάθμη της θάλασσας και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φυσική καθίζηση του εδάφους, σημαίνει ότι ακόμη και μία μικρότερη, πιο αδύναμη καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει πλέον μεγαλύτερη ζημιά.

Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι παραμένει μια «προκλητική επιστήμη» η απόδοση οποιουδήποτε συγκεκριμένου ακραίου καιρικού φαινομένου στην κλιματική αλλαγή. Ακόμα και όταν ένα γεγονός μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν επίσης αρκετοί άλλοι παράγοντες- συμπεριλαμβανομένων των φυσικών διακυμάνσεων στις καιρικές συνθήκες και το κλίμα – που καθορίζουν τη συνολική σοβαρότητα και τις επιπτώσεις του καιρού.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για τις κατακλυσμιαίες βροχές στην Αυστραλία, την πρωτοφανή χειμερινή ξηρασία στη νότια Ευρώπη και την ξηρασία στην ανατολική Αφρική.

Επιδεινώνεται η κλιματική κρίση
Η κλιματική κρίση «έχει επιδεινωθεί» τα τελευταία έξι χρόνια, όπως επισημαίνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ (βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007) μαζί με τους ειδικούς για το κλίμα της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος), παραμένοντας ωστόσο αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη.

«Εξακολουθούμε να εκλύουμε καθημερινά στην ατμόσφαιρα 90 εκατ. τόνους ρύπων», όπως υπογραμμίζει, τονίζοντας πως «Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιπτώσεις μεγάλων ξηρασιών και καταιγίδων με σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, όλη τη νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα καταστροφικές». Αφού προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή, κυρίως με το ντοκιμαντέρ του «Μια άβολη αλήθεια», ο Γκορ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 μαζί με την IPCC, μια επιστημονική διακυβερνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που μελετά την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα ο Γκορ παρατηρεί μια μείωση στην κινητοποίηση γύρω από τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Γεγονός που οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, «στη μεγάλη ύφεση του φθινοπώρου του 2008», «στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που μπορούν να εξορυχτούν χάρη στις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί στην οριζόντια γεώτρηση και την υδραυλική ρηγμάτωση», αλλά και στην αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης το 2009. Παρ’ όλα αυτά, ο Γκορ επισημαίνει ότι είναι αισιόδοξος εξαιτίας μιας «αλλαγής στην κατάσταση», που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια.

«Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση έχουν γίνει πολύ ευρεία και πολύ συχνά για να μπορέσουμε να τα αγνοήσουμε», υπογραμμίζει, αναφερόμενος στον τυφώνα Σάντι που έπληξε τη Νέα Υόρκη, τις πυρκαγιές στην αμερικανική δύση, αλλά και τις πλημμύρες στο Πακιστάν και την Αυστραλίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πλέον κινητοποιηθεί στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που «άλλαξε» μετά την επανεκλογή του και πλέον «σκέφτεται περισσότερο το στίγμα που θα αφήσει στην ιστορία».

Ακραία καιρικά φαινόμενα
Σε προγενέστερη πρόβλεψη του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προέβλεπε επίσης την αύξηση των πλημμύρων, των καταιγίδων και άλλων ακραίων υδρομετεωρολογικών φαινομένων στις επόμενες δεκαετίες στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει καλέσει τις χώρες της Ε.Ε. να προσαρμοστούν στις τωρινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προβλέψουν μελλοντικές αλλαγές, χρηματοδοτώντας τεχνικά έργα και πράσινες υποδομές. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο του 2013, η Κομισιόν υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, όπου σύμφωνα με αυτή, το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να φθάσει περίπου 15 τρισ. ευρώ σε περίπτωση που οι χώρες δεν λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (IEA) απηύθυνε νέα έκκληση για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η Γη θα βρεθεί σε τροχιά επικίνδυνης υπερθέρμανσης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη κι αν μια διεθνής συμφωνία εφαρμοστεί το 2020, όπως προβλέπεται, θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ: Ημερησία