Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Ιωαννιτών και σίγουρα δεν ευθύνεται μόνο η απλή αναλογική. Η κύρια ευθύνη πολυκερματισμού δυνάμεων είναι η ενεργός ανάμειξη των κομμάτων στα αυτοδιοικητικά πράγματα και στις διεργασίες, καθώς για μία ακόμη φορά οι εξαγγελίες των περισσοτέρων περί ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης και ελεύθερης έκφρασης των τοπικών κοινωνικών, γίνονται εύκολα και ανέξοδα σε χρόνους μακριά από τις εκλογές και λησμονούνται εξ ίσου εύκολα στην προεκλογική περίοδο. Η ενεργός ανάμειξη στα αυτοδιοικητικά είναι εντονότερη από κάθε άλλη φορά, όταν τα κόμματα μετρούσαν πολύ υψηλά ποσοστά και έδειχναν απόλυτοι κυρίαρχοι του πολιτικού συστήματος.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση στην παρούσα φάση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι πριν έναν μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι δεν θα υπάρξουν χρίσματα και στηρίξεις στους Δήμους. Εδώ και μερικές μέρες όμως η Πειραιώς ξεκίνησε να μοιράζει χρίσματα ανά την Ελλάδα, προκαλώντας βέβαια ποικίλες αντιδράσεις.
Στα Γιάννινα, ναυάγησε νωρίς η πιθανότητα στήριξης της κεντροδεξιάς στον Μωυσή Ελισάφ. Τοπικά αλλά και κεντρικά στελέχη φοβήθηκαν αντιδράσεις και αποσκιρτήσεις στελεχών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε μία λύση καθαρά κομματική.
Αυτή της Τατιάνας Καλογιάννη.. Με την διαφορά ότι αυτή προκαλεί σφοδρότερες αντιδράσεις, οι οποίες διατυπώνονται από πλήθος στελεχών αλλά και από μέλη της σημερινής παράταξης στο Δήμο, της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.
Η Νέα Δημοκρατία θέλησε να τελειώσει με το παλιό, στην προκειμένη περίπτωση με τον Νίκο Γκόντα, με έναν τρόπο όμως εξαιρετικά άκομψο και αλαζονικό.
Έτσι για πρώτη φορά, μετά από μία εικοσαετία θα οδηγηθεί στις εκλογές κάτι παραπάνω από τριχοτομημένη! Όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση σίγουρα θα αναρωτιούνται και οι ίδιοι πως το κατάφεραν!
Το ΚΙΝΑΛ έχουν ως χώρο αφετηρίας ο σημερινός δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος θα ηγηθεί και πάλι της παράταξής του, αφού πολύ νωρίς ξεκαθάρισε τις προθέσεις του αλλά και ο Μωυσής Ελισάφ.
Στοιχείο που διαφοροποιεί τις δύο υποψηφιότητες είναι ότι ο Θωμάς Μπέγκας θα πάει σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση με βασικό κορμό υποψηφίων που μετρούν ήδη πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση αλλά και με σημαντικές απουσίες καθώς μέλη του θα προτιμήσουν το βουλευτικό ψηφοδέλτιο.
Αντίθετα ο Μωυσής Ελισάφ, κινείται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, με πολλά νέα πρόσωπα που για πρώτη φορά θα δοκιμαστούν, θέλοντας έτσι να δώσει στην πράξη το στίγμα της νέας εποχής.
Στην εκλογική μάχη θα είναι παρούσα η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα. Ο ίδιος έχει ως αφετηρία την κεντροδεξιά όμως μαζί του βρίσκονται πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Ως νέα παράταξη, το 2014, ήταν και η έκπληξη των εκλογών συγκεντρώνοντας περίπου το 8,5% των ψήφων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δύο μήνες περίπου συζητούν για διεύρυνση, αλλά στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνοι ή με συνεργασίες; Στο ερώτημα δεν μπορούν να απαντήσουν ούτε τα στελέχη του κόμματος, αφού υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και απόψεις.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αυτόνομη κάθοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη αν θα ηγηθεί της παράταξης ο Δημήτρης Τασούλας, ενώ ήδη έγινε γνωστή η αυτόνομη κάθοδος της Αριστερής Παρέμβασης πιθανότατα με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα.
Είναι άγνωστο αν η ΔΡΑΣΥ θα επιδιώξει και πάλι την αυτόνομη κάθοδο ή θα αναζητήσει συνεργασίες.
Σίγουρες υποψηφιότητες μέχρι στιγμής… Θωμάς Μπέγκας, Μωυσής Ελισάφ, Τατιάνα Καλογιάννη, Άρης Μπαρτζώκας, Χρήστος Πατσούρας και Λαική Συσπείρωση…
Σε εκκρεμότητα ο Νίκος Γκόντας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΡΑΣΥ..