Ποιος είναι ο ιαματικός πλούτος της Ηπείρου

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την ανάδειξη του ιαματικού πλούτου της Ηπείρου σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσα από το σχετικό master plan το οποίο εκπονεί. Τις αρχές και τους στόχους του ανέλυσε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πόλεων με ιαματικές πηγές που έγινε στην Άρτα.

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Καλογιάννη υπάρχουν πέντε ιαματικές πηγές. Δύο στον Δήμο Κόνιτσας, τα λουτρά Αμαράντου και Καβασίλων, μία στο Δήμο Πρέβεζας, το Χανόπουλο στην Άρτα, στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας και μία ιαματική πηγή στον Δήμο Δωδώνης.

Η Ήπειρος διαθέτει και τις τρεις μορφές ιαματικού φυσικού πόρου, δηλαδή νερό, πηλό και ατμό. Τα ατμόλουτρα Αμαράντου δε αποτελούν την μοναδική τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια της Περιφέρειας για την σύνταξη Γενικού Επιχειρηματικού Σχεδίου Ανάπτυξης συνάντησε αρκετές δυσκολίες οι οποίες κατά κύριο λόγο οφείλονται στο ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο του παρελθόντος.

Σήμερα, έχοντας καταγράψει την υφιστάμενη διοικητική και τεχνική κατάσταση των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών και μετά την πρόσφατη νομοθέτηση των λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών ανέγερσης, λειτουργίας, μετατροπής & επέκτασης  κέντρων ή μονάδων ιαματικής θεραπείας, η Περιφέρεια, όπως τόνισε η κ. Καλογιάννη, προχωρά στην διαμόρφωση του τελικού κτιριολογικού προγράμματος των εγκαταστάσεων τους, την εξεύρεση πόρων για την κατασκευή των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί η λήψη του ειδικού σήματος λειτουργίας και η αναδιάρθρωση της επιχειρησιακής τους δυναμικής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διασφάλιση τήρησης του συνόλου των προτύπων ποιότητας και εσωτερικής λειτουργίας που αφορούν τον συγκεκριμένο αυτόν επιχειρηματικό κλάδο, αφού συνδυάζει τον ιατρικό, διατροφικό, και τουριστικό βραχίονα.

Τα πρότυπα αυτά πρέπει να ακολουθούνται απόλυτα και απαρέγκλιτα καθώς σε διαφορετική περίπτωση χάνεται ένα από τα πιο κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία τους και τίθενται αυτομάτως εκτός ζήτησης.