Μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει για την διαχείριση και τα τιμολόγια του νερού καθώς πέρα από το ζήτημα των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ ανακύπτει και θέμα αυξήσεων με την ΚΥΑ που υπογράφηκε και ήδη δημοσιεύτηκε.
Το θέμα θα απασχολήσει το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ να το θέτει και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με το ερώτημα αν η Ρυθμιστική Αρχή έχει αρμοδιότητα επί του νερού και αν αυτό είναι συνταγματικό.
Σε ότι αφορά την συγχώνευση των ΔΕΥΑ το Υπουργείο δεν έχει δώσει ακόμη το τελικό σχέδιο νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι στη νέα, αναθεωρημένη πρόταση κεντρικός άξονας ήταν να δημιουργηθεί μία ΔΕΥΑ ανά νομό, ενδεχομένως και δύο, ενώ προέβλεπε ότι στους δήμους που σήμερα δεν διαθέτουν Δημοτική Επιχείρηση να δοθεί περιθώριο δύο ετών, ώστε να ολοκληρώσουν την καταγραφή των δικτύων τους και να ενταχθούν στην ΔΕΥΑ του νομού τους.
Στην πρόταση που έγινε γνωστή στα τέλη Αυγούστου, η αυτοδιοίκηση ήταν θετική με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου να επισημάνει ότι «ως ΚΕΔΕ δηλώσαμε στον υπουργό ότι είμαστε καταρχάς θετικοί, ώστε η πρόταση αυτή να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου που θα ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να δούμε και γραπτώς το κείμενο της πρότασης».
Το πρόβλημα που ανακύπτει ενάμισι μήνα μετά, είναι ότι η ΚΕΔΕ δεν παρέλαβε από το ΥΠΕΝ γραπτώς την πρόταση, παρότι εκείνη κατέθεσε τις προτάσεις της για το ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων (ΔΕΥΑ), ενώ βρίσκεται ακόμη στο… περίμενε για το σχετικό σχέδιο νόμου.
Την Πέμπτη αναμένεται εκτενή συζήτηση και τοποθέτηση των αυτοδιοικητικών για τα νέα δεδομένα και κυρίως για το έλεγχο που αποκτά η ΡΑΕΥ επί των τιμολογίων ύδρευσης.