Με νόμο και σφραγίδα Σκυλακάκη, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών. Στην Ήπειρο ο δρόμος άνοιξε με την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για πλωτό έργο στη λίμνη Πουρναρίου κάτι που είχε επιχειρηθεί προ τριετίας αλλά τότε σκόνταψε στο ίδιο το καθεστώς προστασίας της λίμνης.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας έγινε μία πρώτη συζήτηση όπου εκφράστηκε η καθολική αντίδραση στο έργο αλλά θα επανέλθει μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση της μελέτης που απαρτίζεται από 600 σελίδες.
Παράλληλα τονίστηκε ότι ο Δήμος και οι φορείς θα πρέπει να προετοιμαστούν ακόμη και γα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφού τα έργα αυτά προωθούνται με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται.
Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και περιλαμβάνει ρύθμιση για την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες, με αντίστοιχα κίνητρα ενθάρρυνσης των επενδυτών, δηλαδή κατά προτεραιότητα σύνδεση στο δίκτυο και διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης. Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται θα αφορά την ανάπτυξη 10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών με ισχύ έως και 8 MW έκαστος σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε καθεστώς προστασίας καθώς και σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις μεταλλείων, ορυχείων, λατομείων κ.λπ.
Το ΥΠΕΝ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος τουλάχιστον κάποια παρέμβαση για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε φυσικές λίμνες.
Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών. Βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τα χερσαία είναι ότι δεν απαιτούν αγορά γης για την εγκατάστασή τους. Το κόστος, ωστόσο, της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραμένει υψηλό, αν και μειούμενο διεθνώς, ενώ τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής μεγάλης κλίμακας έργα.
Στην περίπτωση των πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων, το ηλιακό πάνελ αντί να τοποθετείται στην ξηρά, προσδένεται πάνω σε έναν πλωτήρα, ο οποίος συνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο. Το νερό κάτω από τα πάνελ τα διατηρεί δροσερά, αυξάνοντας την απόδοση των έργων.
Οι επενδυτές στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, προτιμούν τα ήσυχα νερά των τεχνητών λιμνών από τις φυσικές ή τις θάλασσες για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών. Επενδυτικά έργα για συνολική ισχύ πάνω από 800 MW έχουν υποβληθεί σχεδόν σε όλες τις τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες της χώρας. Τα έργα μοιράζονται κυρίως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από ελληνικές εταιρείες και από ξένες η γερμανική BayWa και η γαλλική Αcuo, πρωτοπόρες του κλάδου στην Ευρώπη. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει διασφαλίσει άδειες για την ανάπτυξη πλωτού φωτοβολταϊκού ισχύος 120 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Καστρακίου, ενός δεύτερου ισχύος 103 MW στον τεχνητό ταμιευτήρα Πουρναρίου και ενός τρίτου, ισχύος 42 MW, στον τεχνητό ταμιευτήρα Στράτου.