Οι Έλληνες ψηφίζουν και η χώρα δοκιμάζει αυτή την Κυριακή το σύστημα της απλής αναλογικής.
Απλή αναλογική που βάση όλα τα στοιχεία δεν δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, επιτρέπει όμως τις συνεργασίες για τον σχηματισμό της αν και οι επικεφαλής φαίνεται ότι έχουν κόψει τέτοιες γέφυρες.
Με την απλή αναλογική το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το μπόνους εδρών που λάμβανε, ενώ η κατανομή των εδρών θα γίνει βάσει του ποσοστού που έχουν λάβει τα κόμματα.
Ειδικότερα, ο εκλογικός νόμος 4406/2016 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, θα ισχύσει μόνο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου- καθώς σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και προσφυγής εκ νέου στις κάλπες- τότε οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ευνοεί το πρώτο κόμμα.
Απλή αναλογική: Πώς κατανέμονται οι έδρες
Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, ακόμη και με την απλή αναλογική, θα πρέπει να πιάσει τον “στόχο” του 3%. Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από το συγκεκριμένο όριο, μένουν εκτός.
Όπως αναφέρει ο νόμος, για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300.
Από αυτό καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. “Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα” σημειώνεται στον νόμο.
Με το σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).
Αν δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές της 21η Μαΐου, τότε θα οδηγηθούμε σε επαναληπτική διαδικασία, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου. Εκεί θα ισχύσει ο νόμος της ΝΔ του 2020. Σύμφωνα με αυτόν αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο αν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων.