Πως θα αναπτυχθεί το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα

sivota nisakia1

Στην Αναπτυξιακή «Ήπειρος» που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης για το καταδυτικό πάρκο Συβότων παραδόθηκε η περιβαλλοντική μελέτη και οι πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι που ολοκληρώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Αντίστοιχα για την Πάργα φορέας υλοποίησης ορίστηκε το Λιμενικό Ταμείο ενώ θα συζητηθεί εκ νέου ο φορέας λειτουργίας των συγκεκριμένων έργων.

Η Αναπτυξιακή καλείται πλέον να ολοκληρώσει την διαδικασία για το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα με σκοπό να είναι σε λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι.

Το καταδυτικό πάρκο, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής μελέτης, καλύπτει θαλάσσια έκταση στο Νοτιοανατολικό άκρο του συμπλέγματος νησίδων των Συβότων και ειδικότερα Βορειοδυτικά της Άκρας Μουρτεμένο της Νησίδας Μεγάλο Μουρτεμένο και εκτείνεται μέχρι την Άκρα Ουρά, νότια των Συβότων, περιλαμβάνοντας τη βραχονησίδα Μικρό Μουρτεμένο (Γουρούνι) και τη βραχονησίδα Σαρίκι.

Το καταδυτικό πάρκο αποτελείται από τρία χωριστά τμήματα θαλάσσιου χώρου, το ανατολικό τμήμα (Νησίδα Σαρίκι), το μεσαίο (Νησίδα Μικρό Μουρτεμένο) και το δυτικό (Νησίδα Μεγάλο Μουρτεμένο).

Τα εν λόγω τρία τμήματα του καταδυτικού πάρκου έχουν τη μορφή πολυγώνων και έχουν μέγιστη απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους.

Πέριξ του χώρου των τριών  θαλάσσιων τμημάτων του Καταδυτικού Πάρκου προβλέπεται:

 Ζώνη ασφάλειας πλάτους πενήντα (50) μέτρων, όπου απαγορεύεται η αλιεία αλλά επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα

 Ζώνη ελεγχόμενης ήπιας αλιείας, πλάτους διακοσίων πενήντα (250) μέτρων, όπου η αλιεία ασκείται μόνον με ερασιτεχνικά και επαγγελματικά παράκτια αλιευτικά σκάφη.

Η μελέτη προβλέπει όλα τα μέτρα ασφάλειας για τη λειτουργία του Πάρκου όπως και τον χρόνο λειτουργίας που είναι από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ