Πώς θα συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναλαμβάνει στο εξής ο ελληνικός στρατός, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Από την αρχή της πανδημίας του γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνδράμει τα αρμοδία υπουργεία στο έργο της υγειονομικής απειλής του covid-19, θέτοντας στη διάθεσή του εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς και κρίσιμα υλικά καθώς και χώρους νοσηλείας.

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, έναντι του κοροναϊού, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας και τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων (rapid tests).

Οι παραπάνω σταθμοί δειγματοληψίας έχουν ήδη αναπτυχθεί σε 73 πόλεις της ελληνικής επικράτειας από 97 μονάδες και των 3 κλάδων των ενόπλων δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών νοσοκομείων, καλύπτοντας και τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

Οι σταθμοί είναι στεγασμένοι σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους των στρατιωτικών μονάδων και έχουν ήδη στελεχωθεί με γιατρούς, νοσηλευτές και γραμματειακή υποστήριξη.

Παράλληλα, η πολιτική προστασία έχει διαθέσει των απαραίτητο υγειονομικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Πώς θα διεξάγονται τα τεστ

Από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να προσέρχονται στους εν λόγω σταθμούς, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

Η προσέλευση θα γίνεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες κατόπιν ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζεται από την Πολιτική Προστασία η οποία θα έχει την ευθύνη της εκδήλωσης περαιτέρω ενεργειών σε περίπτωση καταγραφής θετικών δειγμάτων.

Παράλληλα με το ανωτέρω πρόγραμμα, συνεχίζεται η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνoϊού, την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών τους αλλά και την ανακούφιση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα συνεχίζονται αδιάκοπα οι 7 δράσεις:

η διάθεση του υπουργείου Υγείας 35 διπλών κλίνων νοσηλείας και 18 κλινών ΜΕΘ σα νοσοκομεία της χώρας για τα περιστατικά covid

η διάθεση κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ

η διάθεση δύο κλινών του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου

η ανάπτυξη και λειτουργία της κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424

η υποστήριξη του ΕΚΑΒ για τη μεταφορά μη covid περιστατικών

η διάθεση 232 στελεχών υγειονομικού στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ, στα εργαστήρια αναφοράς κοροναϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων, περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, στο ΓΝ Καστοριάς, στο ΓΝ Ξάνθης, στο κέντρο υγείας Εχίνου καθώς και σε πύλες εισόδου της χώρας

την παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Υγείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.