Εντυπωσιακά υψηλά είναι τα ποσοστά τοκετών που πραγματοποιούνται με καισαρικές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Μάλιστα τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας, όπως είχε παρουσιαστεί πρόσφατα στην Βουλή και συντριπτικά υψηλότερα από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και απ’ όσα ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το ερώτημα βέβαια, το οποίο δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, είναι πόσες από τις καισαρικές αυτές ήταν ιατρικά επιβεβλημένες…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στην Μαιευτική Κλινική ο αριθμός των τοκετών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται περίπου στους 1200.
Το 2017 ο συνολικός αριθμός τους ήταν 1.228 τοκετοί, έναντι 1.231 τοκετών το 2016, 1.147 το 2015 και 1.212 τοκετών το 2014.
Το ποσοστό των καισαρικών το 2017 έφτασε στο 62,05%. Παραμένει ιδιαίτερα υψηλό καθώς οι φυσιολογικοί τοκετοί μόλις που άγγιξαν το 38%,
Αξιοσημείωτο είναι ότι την προηγούμενη χρονιά, το 2016 δηλαδή, οι καισαρικές ήταν ακόμη περισσότερες καθώς πλησίαζαν το 65%.
Στην έκθεση τονίζεται με έμφαση ότι το 2001, το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών ανέρχονταν στο 74% με τις καισαρικές να περιορίζονται στο 25,8%. Τα ποσοστά αυτά σχεδόν έχουν αντιστραφεί σήμερα με την μεγάλη αλλαγή να εντοπίζεται στην διετία 2009-2010.
Τα στοιχεία προβληματίζουν έντονα την διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία αναμένεται να τα εξετάσει λεπτομερώς το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο επισημαίνει ότι απαιτείται μία άλλη κοινωνική κουλτούρα σχετικά με τον τοκετό… Η αντίληψη ότι η καισαρική αποτελεί ευκολότερο τρόπο τοκετού προφανώς δεν είναι ορθή, όμως για να πειστεί ο γυναικείος πληθυσμός για τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού απαιτείται μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ένα συνολικό σχέδιο δράσης!