Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την ερευνητική γεώτρηση στη Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών που σκοπό έχουν να καταδείξουν την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων.
Η γεώτρηση φέρει το όνομα «Ήπειρος-1» και θα γίνει από την Energean Oil & Gas που έχει αναλάβει όλο το ερευνητικό πρόγραμμα στο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων.
Πηγές της Energean, μιλώντας στο newmoney.gr, χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την έκδοση της ΑΕΠΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης που λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο. Παράλληλα, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους δεδομένου ότι το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο 15%, που θεωρείται υψηλό για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σημείωσαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για το project.
Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης για την ερευνητική γεώτρηση υπολογίζεται σε 35-40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Enegrean έχει ήδη επενδύσει στην περιοχή της Ηπείρου 46 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας την περίοδο 2018-2019.
Η ΑΕΠΟ και κατ’ επέκταση τα μέτρα, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που εγκρίνονται δια αυτής, ισχύουν για επτά έτη από την ημερομηνία έκδοσής της.
Η περιοχή ερευνών
Στη σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι η χερσαία περιοχή παραχώρησης «Ιωάννινα» της Περιφέρειας Ηπείρου, που καταλαμβάνει συνολική έκταση 4200 km2, οριοθετείται δυτικά από την ακτογραμμή, βορειοδυτικά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ βορειοανατολικά και νότια από τις οριογραμμές της ηπειρωτικής χώρας.
Το έργο που αδειοδοτείται περιβαλλοντικά, αφορά «στις εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων μέρους της εν λόγω χερσαίας περιοχής που συνίσταται από την όρυξη μιας ερευνητικής γεώτρησης με στόχο γεωτρητικές και κοιτασματολογικές έρευνες/διασκοπήσεις, τον εντοπισμό/ανακάλυψη και επιβεβαίωση κοιτάσματος υδρογονανθράκων, τις δοκιμές, τον καθορισμό της έκτασης, την αποτίμηση των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων στο πλαίσιο του Βασικού Σταδίου Ερευνών που περιλαμβάνεται στο γενικότερο επενδυτικό πλάνο του Προγράμματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ιωαννίνων».
Συγκεκριμένα το έργο αφορά το Στάδιο Ερευνών του εν λόγω Προγράμματος, ώστε να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου η ύπαρξη γεωλογικών δομών στο υπέδαφος και η περιεκτικότητα τους σε υδρογονάνθρακες (τόσο ως προς την ποσότητα εάν είναι επαρκής για να χρησιμοποιηθεί εμπορικά, όσο και ως προς τη βέλτιστη θέση για την όρυξη γεώτρησης), σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της προηγούμενης φάσης του Σταδίου Ερευνών που αφορούσε στον πιθανό εντοπισμό των υδρογονανθράκων με αξιοποίηση γεωλογικών χαρτών, με γεωφυσικές μεθόδους (σεισμική, ηλεκτρομαγνητική διασκόπηση του υπεδάφους), με γεωχημική δειγματοληψία και με χρήση τεχνικών τηλεπισκόπησης, από τα αποτελέσματα του οποίου επιλέχθηκε ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος, η μεγάλη δομή που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας, με το υψηλότερο της σημείο (το καταλληλότερο για διερεύνηση) να βρίσκεται 3.000-3.500 m υπό του βουνού ‘’Κούρεντα’’.
Το γήπεδο που θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 52.916,71 m2 (ή 53 στρ. περίπου), ενώ εντός του γηπέδου, ο χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου και των συνοδών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνει έκταση εμβαδού 27.249,26 m2.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στην ΑΕΠΟ αναφέρεται ότι «επί της αρχής, τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων συνδράμουν θετικά στην αναδιαμόρφωση του αναπτυξιακού προσανατολισμού μιας χώρας, προσθέτοντας ένα σημαντικό εναλλακτικό αναπτυξιακό πόλο και επιφέροντας άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον έχουν και γεωπολιτικά οφέλη για την χώρα, καθώς αυξάνεται η ενεργειακή αυτονομία της και ανάλογα μειώνεται η εξάρτηση της από παγκόσμια κοινωνικό-οικονομικά γεγονότα και γεωπολιτικές αναταράξεις. Στο πνεύμα αυτό η σκοπιμότητα της ερευνητικής γεώτρησης έγκειται στο γεγονός ότι, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί βασική παράμετρο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και είναι ενταγμένη στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας και την εξασφάλιση δημόσιων εσόδων».
Ειδικότερα τονίζεται ότι η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα, στοχεύει στον ακριβή προσδιορισμό, επί του πεδίου, αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων/δομών στο υπέδαφος ικανών να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες, ώστε με βάση τις δοκιμές παραγωγής να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της εξόρυξης και παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του Προγράμματος για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση της Περιοχής Παραχώρησης Ιωαννίνων, προωθείται με βάση τους όρους της Σύμβασης Μίσθωσης που κυρώθηκε με το ν.4300/2014.