Πράσινο φως για την λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που κατασκεύασε η ΕΛΕΠΑΠ δίνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου. Το πρότυπο έργο για την Ήπειρο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ όμως εκκρεμούσε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προ ημερών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε απευθυνθεί εγγράφως στην Αναπληρώτρια Υπουργό προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Από το Υπουργείο ήδη δρομολογήθηκε η σχετική διαδικασία και είναι θέμα χρόνου να κλείσει και το τυπικό κομμάτι ώστε να τεθεί σε λειτουργία η Στέγη.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός, απαντά εγγράφως στην Περιφέρεια Ηπείρου, τονίζονται ότι βρίσκεται υπό υπογραφή η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών για τον ορισμό των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Βασικό κριτήριο για την συγκεκριμένη ΚΥΑ αποτέλεσε η μέριμνα για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τόσο από την άποψη του δομημένου περιβάλλοντος όσο και από την άποψη της παροχής της κατάλληλης υποστήριξης έτσι ώστε να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους ανάγκες.
Στην απόφαση αυτή περιλαμβάνεται και άρθρο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε Στέγες που έχουν ήδη κατασκευαστεί και μάλιστα με κοινοτικούς πόρους να λάβουν άδεια λειτουργίας κατά παρέκκλιση των νέων διατάξεων που αφορούν στη χωροθέτηση και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές των χώρων διαβίωσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Όπως καθιστά σαφές η Υπουργός, με την δημοσίευση της ΚΥΑ, η ΕΛΕΠΑΠ μπορεί να προβεί στην έκδοση της άδειας λειτουργίας χωρίς να παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν από τα προβλεπόμενα στη νέα ΚΥΑ.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο ώστε να τεθεί σε λειτουργία μία σημαντική δομή για την Ήπειρο.
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ αποτελούν τον πρώτο μεγάλο οικισμό στην Ελλάδα, όπου θα ζουν 35 άτομα με αναπηρία, ο καθένας στο δικό του δωμάτιο, με τη στήριξη 25 ατόμων ως εξειδικευμένο προσωπικό.
Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει επτά ισόγειες κατοικίες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, και ένα κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.
Έχουν κατασκευαστεί επίσης γυμναστήριο, ιατρείο, θεραπευτήρια, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και άλλα.
Ο περιβάλλον χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων.