Ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) η υδρογεωλογική μελέτη για την αναγνώριση προς ιαματική χρήση του πηλού Σαγιάδας.
Η μελέτη παραδόθηκε στο Δήμο Φιλιατών ο οποίος θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης αναγνώρισης από το Υπουργείο Τουρισμού και την Επιτροπή Προστασίας των Ιαματικών Φυσικών Πόρων.
Η ΕΑΓΜΕ σημειώνει ότι από την μελέτη που έκανε και παρέδωσε προκύπτουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης για τον πηλό Σαγιάδας καλύπτοντας όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις τόσο ποιοτικά, μικροβιολογικά όσο και ποσοτικά.
Η ανάδειξη των χώρων των ιαματικών πηλών συντελεί στην ανάπτυξη του κλάδου του ιαματικού τουρισμού και αναδεικνύει τη σημασία των ιαματικών φυσικών πόρων για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να αποτελέσει τον «πρωταγωνιστή» στον ιαματικό τουρισμό, καθώς και στη δημιουργία μονάδων ιαματικής ιατρικής με δεδομένο το μοναδικό βιοκλίμα της και το συνδυασμό της θάλασσας με τις ιαματικές πηγές.
Διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και καθιέρωση των Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΙΦΠ) λόγω της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, του ιδανικού κλίματος, της εξαιρετικής ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Σημειώνεται ότι το 2025 ο ιαματικός τουρισμός αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο ενώ τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται μεταξύ 45,5 δισ. και 72 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15% – 25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800 – 6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις και την ενδονοσοκομειακή παραμονή.