Προς εξέταση στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης που αφορά στην εκπόνηση της μελέτης για την ανακατασκευή της μονότοξης γέφυρας Κοράκου, στο Νομό Άρτας.
Η Γέφυρα Κοράκου κατασκευάσθηκε πιθανότατα από το Μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίωνα Β΄ στις αρχές του 16ου αιώνα και ανατινάχθηκε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (στις 28 Μαρτίου 1949).
Διασώζονται τα δύο ακρόβαθρά της σε χαμηλό ύψος και στην πλευρά της Αργιθέας ένα μικρό πέτρινο διώροφο κτήριο, κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα, που χρησίμευε ως τελωνείο (Κούλια), δεδομένου ότι ο Αχελώος κατά την περίοδο αυτή αποτελούσε το σύνορο ανάμεσα στο Ελληνικό Κράτος και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στον όροφο βρίσκονταν τα καταλύματα της φρουράς, ενώ από το ισόγειο διερχόταν το μονοπάτι πρόσβασης προς το γεφύρι.
Τα εναπομείναντα τμήματα της γέφυρας είναι προγενέστερα του 1830 και προστατεύονται από τις διατάξεις του ν. 4858/2021, με φορέα προστασίας το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποστείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, για το έργο «Μελέτη κατασκευής νέας μονότοξης πεζογέφυρας, αποκατάσταση Κούλιας και κατασκευή πρόσβασης στη θέση του παλιού γεφυριού του Κοράκου στην Άρτα», για παροχή απόψεών μας. Ως φορείς χρηματοδότησης ορίζονται η Περιφέρεια Ηπείρου και Θεσσαλίας, φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Ηπείρου και φορέας εποπτείας το Υπουργείο Πολιτισμού, διά των συναρμόδιων Υπηρεσιών του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Όπως αναφέρεται σε απάντηση που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, την παρούσα φάση, το ΥΠΠΟ είναι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέα υλοποίησης του έργου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης.
Η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει ποσό 200 χιλιάδων ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης.