Προσφυγές για τον φωτογραφικό διαγωνισμό στα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων

Αποφασισμένοι να προσφύγουν νομικά είναι επιχειρηματίες της εστίασης σε ολόκληρη την χώρα οι οποίοι καταγγέλλουν ως φωτογραφικό τον διαγωνισμό για τη μίσθωση των αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς αποκλείονται από τον διαγωνισμό μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και όπως φαίνεται σκοπός είναι να καταλήξουν τα αναψυκτήρια σε μεγάλες αλυσίδες.

Στο πακέτο των αναψυκτηρίων που είναι προς μίσθωση περιλαμβάνεται αυτό στο Κάστρο των Ιωαννίνων, όπως και τα ανάλογα στα αρχαιολογικά μουσεία της Άρτας και της Νικόπολης.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός και οι όροι του παραβιάζουν τις αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας ενώ καταλύεται κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού. Μάλιστα από διάφορες περιοχές της χώρας ετοιμάζονται προσφυγές για την ακύρωσή του καθώς παρά τις αντιδράσεις ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προχωρά κανονικά την διαδικασία.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου καταγγέλλουν τον διαγωνισμό ως φωτογραφικό με αποκλειστικό σκοπό την ανάθεση όλων των αναψυκτηρίων αλλά και των αυτόματων πωλητών νερού σε μία ή δύο αλυσίδες εστίασης.

Για πρώτη φορά οι χώροι αναψυκτηρίων αθροίζονται σε τρεις ομάδες με την καθεμιά απ΄αυτές να περιλαμβάνει χώρους προς μίσθωση σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, μία τοπική επιχείρηση που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνταν στα αναψυκτήρια σε έναν νομό (όπως είναι το σύνηθες) και είχε μισθώσει αναψυκτήριο σε αρχαιολογικό χώρο ή επιθυμεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό εκμίσθωσης, θα είναι υποχρεωμένη, εφόσον συμμετάσχει στο διαγωνισμό και κηρυχθεί ανάδοχος, να λειτουργήσει αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, είναι αδύνατο σε οποιαδήποτε μικρή ή μεσαία επιχείρηση να αντεπεξέλθει σε τέτοιο όρο. Αυτομάτως επίσης, αποκλείονται από τον νέο διαγωνισμό οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που μετά από διαγωνισμό λειτουργούν αναψυκτήρια σε κάθε αρχαιολογικό χώρο.

Η πρώτη ομάδα αφορά 19 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και νησιά μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, το Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και μαζί την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε 14 χώρους. Η δεύτερη ομάδα αφορά 14 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη και την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε 13 σημεία, ενώ η τρίτη ομάδα αφορά 26 χώρους και μουσεία στην Αθήνα, τη βόρεια Ελλάδα, την Ηπειρο και το Ιοόνιο και την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε 9 σημεία.