Προσφυγικό… 1.178 στα Κέντρα Φιλοξενίας και 1.116 σε διαμερίσματα!

Πόσοι πρόσφυγες ζούνε στην Ήπειρο; Οι τοπικές αρχές δύσκολα θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση, καθώς η συμμετοχή τους στην διαχείριση του προσφυγικού ήταν περιορισμένη και κυρίως κατά το πρώτο διάστημα. Όχι φυσικά γιατί δεν θέλησαν να εμπλακούν, αλλά γιατί η κύρια διαχείριση του ζητήματος πέρασε στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και σε αυτές ανήκει μέχρι και σήμερα, γεγονός που συχνά έχει προκαλέσει τριβές λόγω της έλλειψης συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς. Πόσοι πρόσφυγες λοιπόν ζούνε στην Ήπειρο;

Η τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (στοιχεία Απριλίου) δίνει πλήρη εικόνα για την κατάσταση στα οργανωμένα Κέντρα Φιλοξενίας, τα οποία παραμένουν πέντε.

Σ’ αυτά φιλοξενούνται συνολικά 1178 πρόσφυγες και μετανάστες… Όμως άλλοι τόσοι – 1116 για την ακρίβεια- έχουν εγκατασταθεί σε διαμερίσματα, κυρίως στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία μισθώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA» που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία.

Σε άλλες περιοχές της χώρας το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους.

Στα Γιάννινα παρότι αρχικά διαφάνηκε κάτι ανάλογο, τελικά δεν πήρε σάρκα και οστά με αποτέλεσμα η Ύπατη να το αναπτύξει μόνη της. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο έχουν μισθωθεί ξενοδοχεία στα οποία φιλοξενούνται ασυνόδευτα ανήλικα.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι εγκατεστημένοι στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά.

Στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί φιλοξενούνται 378 άτομα. Το 42% είναι Σύριοι, το 25% Αφγανοί, το 20% Ιρακινοί ενώ υπάρχει ένα μικρός αριθμός μεταναστών από το Κουβέιτ και το Ιράν.

Στην Αγία Ελένη, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο, ζουν σήμερα 364 άνθρωποι. Οι μισοί σχεδόν είναι Σύριοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν.

Στη Φιλιππιάδα, στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, παραμένουν ακόμη 260 πρόσφυγες. Το 38% είναι Σύριοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Στην Εστία των Δολιανών, φιλοξενούνται 105 πρόσφυγες με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών, το 70% να είναι Σύριοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται Ιρακινοί, μετανάστες από την Υεμένη και ένας Παλαιστίνιος!

Στην Κόνιτσα, που ήταν η πρώτη δομή που λειτούργησε στην Ήπειρο, σήμερα φιλοξενούνται 71 πρόσφυγες. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά.