Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ο λεγόμενος GDPR, τίθεται σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 25 Μαΐου του 2018 και αλλάζει πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Η Microsoft σε συνεργασία με τους ειδικούς του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τη δημοσιογραφική ομάδα της Καθημερινής σας βοηθούν να προετοιμαστείτε.
Τι αλλάζει πρακτικά από τις 26 Μαΐου; Η κύρια αλλαγή που επηρεάζει κυρίως τις εταιρείες, είναι ότι θα πρέπει να φτιάξουν πολιτικές και διαδικασίες ούτως ώστε να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα με βάση τον νέο κανονισμό. Να φτιάξουν συγκεκριμένους μηχανισμούς, ώστε να μπορούν να αποδείξουν τη συμμόρφωσή τους.
Μπορεί οι βασικές αρχές να παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο η δομή και οι διαδικασίες της προστασίας αλλάζουν.
Η συγκατάθεση κάθε φυσικού προσώπου για την προστασία των δεδομένων του θα πρέπει να είναι ελεύθερη και ρητή. Θα πρέπει το φυσικό πρόσωπο να είναι ενήμερο για το ποιός συλλέγει τα δεδομένα και για πιο σκοπό. Ακόμα και ποιος θα τα επεξεργάζεται περαιτέρω. Πλέον, το σύστημα optout, αλλάζει και γίνεται optin. Διαφορετικά δεν είναι νόμιμο.
Τι είναι το Profiling;
Με τον όρο «Profiling» εννοούμε την αυτοματοποιημένη συλλογή διαφόρων ειδών δεδομένων για κάποιο συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο και η ομαδοποίησή του για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.
Γενικώς δεν επιτρέπεται το profiling και ιδίως όταν από αυτό εξάγονται συμπεράσματα για ένα φυσικό πρόσωπο με αυτοματοποιημένες μεθόδους.
Χρειάζεται ειδική συγκατάθεση για να μπορεί να δημιουργήσει κανείς προφίλ κάποιου χρήστη.