Την καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Σε σχετική εκδήλωση, παρουσιάστηκε η πορεία εξέλιξης του προγράμματος κατά την πιλοτική του εφαρμογή. Συγκεκριμένα, διανύοντας την β’ φάση του προγράμματος μέχρι και σήμερα, 1.270 ωφελούμενοι σε όλη την Ελλάδα τυγχάνουν των υπηρεσιών του προσωπικού βοηθού, ενώ συνολικά απασχολούνται ή απασχολήθηκαν 1.744 προσωπικοί βοηθοί.
Δυνατότητα για βοήθεια από περισσότερους από έναν προσωπικούς βοηθούς
Η Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα έχει εισαγάγει τον θεσμό του προσωπικού βοηθού για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία. Το πρόγραμμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία συμπερίληψης και αυτονομίας, καθώς τα άτομα με αναπηρία έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν τους προσωπικούς, επαγγελματικούς, ακαδημαϊκούς τους στόχους και να ζουν σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές Αυτή τη στιγμή, 1.271 συμπολίτες μας με αναπηρία απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του προσωπικού βοηθού, καθώς το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ένα άτομο με αναπηρία μέσα στη μέρα, να απασχολεί περισσότερους από έναν προσωπικούς βοηθούς.
Για το 2025, ευελπιστούμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι, περισσότερα από 1.800 άτομα με αναπηρία να έχουν προσωπικό βοηθό, πετυχαίνοντας έτσι αυξημένη φροντίδα και αυτονομία. Το πρόγραμμα είναι ύψους 42 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πέρας του ΤΑΑ, να κατοχυρώσουμε την καθολική εφαρμογή του με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ χωρίς προϋποθέσεις».
Ι. Βαρδακαστάνης: Ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού με τις επιφυλάξεις που εκφράσαμε και κατά τη διάρκεια της ομάδας εργασίας, όταν καταρτιζόταν η σχετική νομοθεσία.
Και παλαιότερα και σήμερα, με την υπουργό κ. Ζαχαράκη, συζητήσαμε πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για την συμπερίληψη και την ανεξάρτητη διαβίωση για τα άτομα με αναπηρία στην κοινότητα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η χώρα έχει ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής και μιας πολιτικής για την εφαρμογή της, για τη συμπερίληψη και τη διαβίωση στην κοινότητα.
Τα στάδια για αυτό είναι συγκεκριμένα: είναι η ανεξάρτητη διαβίωση, η υποστηριζόμενη διαβίωση και η αυξημένης φροντίδας διαβίωση στην κοινότητα, ώστε όλα τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους μέχρι την ουσιαστική ανάσχεση, έως διακοπή της ζήτησης για ιδρυματοποίηση.
Παράλληλα χρειάζεται μία εντελώς επικαιροποιημένη αλλαγή στροφής στην πολιτική για την αποϊδρυματοποίηση, που χρήζει προσοχής και εξατομικευμένης παρέμβασης».