Άρον άρον προσπαθούν να μαζέψουν το μείζον θέμα με τις παράλογες αξιώσεις περί αναδρομικών που εγείρουν 110 πρώην βουλευτές, προερχόμενοι στο σύνολό τους σχεδόν, από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ορισμένοι από αυτούς, ανάμεσά τους οι Ηπειρώτες Αντώνης Μπέζας και Αντώνης Φούσας δήλωσαν ότι ήδη έχουν παραιτηθεί των αξιώσεων αυτών ενώ επί ποδός βρίσκονται και τα κόμματα που προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτές, δήλωσε ότι κανένας από τους εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών.
Η Ν.Δ. θεωρεί, όπως και παλαιότερα έχει δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου κ.Ιωάννης Μιχελάκης, ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων από πολιτικά πρόσωπα συνιστά πρόκληση και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ», συνέχισε ο κ.Τασούλας, «με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες «φρέναρε» την δυνατότητα εγέρσεως αξίωσης για αναδρομικά των βουλευτών, μετά τις αυξήσεις που δόθηκαν στους δικαστές.
Συγκεκριμένα:
– Με το Ν.3620/2007 άρθρο 5 χαρακτηρίσθηκαν τα αναδρομικά ως «έκτακτη παροχή» και όχι ως αποζημίωση.
– Με το Ν 3691/2008 άρθρο 57 προβλέφθηκε πως η καταβολή αναδρομικών αποδοχών σε δικαστικούς δεν εφαρμόζονται «σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά» με αυτούς και επίσης προβλέφθηκε πως κάθε αποζημίωση που καταβάλλεται στο δημόσιο και είναι υψηλότερη του Προέδρου του Α.Π. καταργείται.
– Τέλος με πρόταση του τότε Προέδρου της Βουλής κ.Δ.Σιούφα και σύμφωνη γνώμη των πολιτικών αρχηγών η Ολομέλεια της Βουλής απεφάσισε ομόφωνα, αρχές του 2009, να μη διεκδικηθούν από βουλευτές τα αναδρομικά. Την άνοιξη του 2009 επίσης κόπηκε κατά 5% η βουλευτική αποζημίωση».
Ο κ.Τασούλας θύμισε επίσης παλαιότερη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για κατάργηση του Ζ’ ψηφίσματος που εξομοιώνει, από το 1964, τις αποζημιώσεις των βουλευτών με εκείνες του Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Δεν υπάρχει σχετική απόφαση για τους βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά, σημειώνει και το γραφείο Τύπου της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής, οι νόμοι που ισχύουν για τα ανδρομικά των δικαστικών δεν αφορά τους βουλευτές.
«Όταν το 2007 με τον Ν. 3620/2007 δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς λειτουργούς, η Βουλή αποφάσισε ότι οι παροχές αυτές δεν θα ισχύσουν και για τους βουλευτές. Επίσης, όταν το 2008 με τον Ν. 3661/2008 αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, η Βουλή αποφάσισε ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά στους βουλευτές» αναφέρει το γραφείο Τύπου της Βουλής.
Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι προκειμένου να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών. « Τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί. Αντιθέτως, όπως είναι γνωστό, μετά από εισηγήσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και αποφάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών την τελευταία διετία έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 45% ετησίως» υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση.