Πρόταση για αξιοποίηση του κτιρίου Βασιλά

Πρόταση για την ένταξη στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ), κατέθεσε ο Δήμος Πάργας.

Η πρόταση προβλέπει την ανακατασκευή και αξιοποίηση του «κτιρίου Βασιλά» στην Πάργα ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.515.534 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση αφορά στην υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν και μετατρέπουν ανενεργά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σε ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα των πόλεων και σε πόλους τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αύξησε πρόσφατα τον προϋπολογισμό της από τα 50 στα 90 εκατ. ευρώ, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων για την ανάδειξη και την επανάχρηση παλιών κτιρίων.

Το διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Βασιλά στο ιστορικό κέντρο της Πάργας, κατασκευάστηκε το 1874, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ανήκει σήμερα στο Δήμο Πάργας μετά από δωρεά της οικογένειας.

Το σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου Βασιλά ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου προβλέπει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος καθώς και τη λειτουργία εκθετηρίου τοπικών αγροτικών προϊόντων και γραφείου τουριστικής προβολής και πολιτισμού. Οι παρεμβάσεις αλλά και οι σχεδιαζόμενες χρήσεις θα σεβαστούν πλήρως την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου και θα ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητά του ως σημείου αναφορά της Πάργας.

Το Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Πάργας (κτίριο Βασιλά) θα έχει στρατηγικούς στόχους:
-Να προβάλλει τον πολιτισμό και τον τουρισμό της περιοχής φιλοξενώντας εκδηλώσεις και δράσεις.
-Να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε πολιτιστικό και επαγγελματικό επίπεδο σαν πολυχώρος δραστηριοτήτων για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής.
-Να υλοποιεί την επίσημη πολιτιστική πολιτική του Δήμου Πάργας, και
-Να συμβάλλει στην ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:
-Οριστικές μελέτες αποκατάστασης- στερέωσης- εγκαταστάσεων και μελέτη εφαρμογής.
-Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για τις αδειοδοτήσεις και την υποστήριξη υλοποίησης της πράξης.
-Εργασίες αποκατάστασης- στερέωσης και τοποθέτησης εγκαταστάσεων και δικτύων.
-Προμήθεια εξοπλισμού υποδομής και λειτουργίας του κτιρίου.
– Ενέργειες προβολής και προώθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ