Μόνο πιθανή υιοθέτηση της πρότασης για συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διασφαλίζει τη λειτουργία τμημάτων του πρώτου στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Η πρόταση παρουσιάστηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος όπου αναπτύχθηκαν κι άλλα δύο σενάρια, τα οποία περιλαμβάνουν συγχώνευση τμημάτων και κατ’ επέκταση συρρίκνωση του ΤΕΙ.
Όλα αυτά μεσοπρόθεσμα, γιατί βραχυπρόθεσμα, αυτό που προέχει ήταν το πρώτο θέμα της Συνέλευση, η προοπτική της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας. Και αυτό επειδή από το Υπουργείο Παιδείας ζητήθηκε άμεσα η πρόταση της Συνέλευσης.
Σύμφωνα με την πρόταση που ομόφωνα εγκρίθηκε η εν λόγω σχολή πρέπει να βασιστεί σε δύο τμήματα. Σε αυτό που θα προκύψει από τη συνένωση του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Ανθοκομίας και σε αυτό που θα προκύψει από τη συνένωση του τμήματος Ιχθυοκομίας και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής.
Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και είναι σίγουρο ότι στην Ηγουμενίτσα θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Η πρόταση για τη μελλοντική αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ηπείρου περιλαμβάνει τρία σενάρια.
Το πρώτο είναι η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η ανάπτυξη σχολών και τμημάτων που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου
Έτσι προτείνεται να δημιουργηθεί η Γεωπονική Σχολή στην Άρτα με την λειτουργία των δύο τμημάτων που θα προκύψουν απ’ την συνένωση του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Ανθοκομίας το πρώτο και αυτό που θα προκύψει απ’ το τμήμα Ιχθυοκομίας που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα και Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα, το δεύτερο.
Να λειτουργήσει Σχολή καλών Τεχνών στην Άρτα, η οποία θα περιλαμβάνει το τμήμα Μουσικής που σήμερα λειτουργεί και του τμήματος Πλαστικών Τεχνών που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτή η σχολή να λειτουργεί στην Άρτα. Οι οικονομικές σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου μ’ αυτή του Πανεπιστημίου και να λειτουργήσουν ως Σχολή Οικονομίας στην Πρέβεζα και τέλος οι Σχολές Υγείας, να παραμείνουν στα Ιωάννινα και να λειτουργήσουν σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή.
Στο δεύτερο σενάριο προβλέπει να λειτουργήσει η Σχολή Γεωπονίας, με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν στην Άρτα, όπως επίσης στην Άρτα να λειτουργήσει η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, με τα τρία τμήματα τα οποία έχουν ιδρυθεί με Προεδρικό Διάταγμα και το τμήμα Τηλεπληροφορικής, που ήδη λειτουργεί. Επίσης να λειτουργεί στην Άρτα η σχολή Μουσικής. Στην Πρέβεζα να λειτουργήσει η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και στην Ηγουμενίτσα το Τμήμα Εφαρμοσμένων ξένων Γλωσσών.
Το τρίτο σενάριο αναφέρει να λειτουργήσουν όλες οι σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα και την Πρέβεζα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο στην Ηγουμενίτσα όσο και στα Γιάννινα.