Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα καταγράφηκε στην Ελλάδα.
Το δυσάρεστο περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη, και το γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος
«Έχουμε τον πρώτο θάνατο ασθενούς, πλήρως εμβολιασμένου, στη Μονάδα μου. Είναι μια από τις εξαιρέσεις» είπε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος επισημαίνοντας πως ο άτυχος άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Καπραβέλος, πρόκειται για έναν 70χρονο που είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, ο οποίος κόλλησε κορωνοϊό και νοσηλευόταν με βαρύτατη πνευμονία.
Ανέφερε δε πως πρόκειται για έναν οδοντίατρο, διπλά εμβολιασμένο, που έπαιρνε όλα τα μέτρα, όμως η μετάλλαξη Δέλτα τον νίκησε.
Ο Ν. Καπραβέλος σημείωσε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν», ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μολύνονται
Σύμφωνα με το CNBC, επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορεί να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, καθώς κανένα από τα εμβόλια που εφαρμόζονται δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης.
Επιπλέον, τα νέα στελέχη της Covid όπως η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή «Δέλτα» έχουν περιπλέξει την εικόνα αποτελεσματικότητας. Υπάρχουν, επίσης, ελλιπή στοιχεία για το πόσο διαρκεί η ανοσία στην Covid μετά τον εμβολιασμό.
Η ανάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» έγινε το κυρίαρχο στέλεχος, εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου παρέχει ισχυρή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, σε εκείνους που είχαν πλήρως εμβολιαστεί τον Ιανουάριο είχε πέσει στο 16%, αλλά για εκείνα τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις μέχρι τον Απρίλιο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας (έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης) ήταν 79%.