Με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και σύντομα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ολοκλήρωσαν την έκτακτη συνεδρίασή τους οι πρυτάνεις στο Λαύριο.
«Η σύνοδος των πρυτάνεων τονίζει εκ νέου το αδιέξοδο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ύστερα από το κούρεμα των λογαριασμών τους και τη μη έγκριση των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα τα Πανεπιστήμια να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η φοιτητική μέριμνα, καθώς και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων.
«Τα Πανεπιστήμια δεσμεύονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα για την επιστροφή των απολεσθέντων χρηματικών διαθεσίμων τους» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Η συνάντηση αυτή κρίθηκε αναγκαία από τους πρυτάνεις μετά την απόρριψη της τροπολογίας, που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό οι σύγκλητοι σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, αποσυνδέοντας τη χρηματοδότηση από την υλοποίηση του νόμου.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, όπως τόνισαν και σήμερα οι πρυτάνεις είναι τεράστια, ενώ ήδη πολλοί απ’ αυτούς έχουν δηλώσει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του τηλεφώνου κ.λπ.
Αντίστοιχα ήταν τα συμπεράσματα και της συνεδρίασης των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας οι οποίοι ζήτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα τους.
Πάντως στις 23 Απριλίου θα συνεδριάσει τελικά η διευρυμένη επιτροπή πρυτάνεων, προέδρων ΤΕΙ και στελεχών του υπουργείου Παιδείας που θα προτείνει βελτιώσεις στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια. Η επιτροπή πρέπει να προτείνει βελτιώσεις στον νόμο είναι μέχρι 15 Μαΐου.
Την αποφυγή «σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για τον ηδη δοκιμαζόμενο ελληνικό ερευνητικό ιστό» επιδιώκουν η Ομοσπονδία των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) με επιστολή την οποία απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργου με φυσικά πρόσωπα.
Οι καθηγητές κάνουν λόγο για «αναίτια γραφειοκρατία που θα προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα» και ζητούν την εξαίρεση από τις νέες ρυθμίσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ανάθεσης έργου που αφορούν σε όλα τα ερευνητικά έργα, συγχρηματοδοτούμενα και μη, τα οποία υλοποιούνται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων.