Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.
«Ναι» στο νομοσχέδιο είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.
Νωρίτερα, τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών συλλόγων. Η πλειοψηφία τους έκανε λόγο για ασάφειες αρμοδιοτήτων, αντέδρασαν στην υποχρεωτική στείρωση, αλλά και το υψηλό κόστος- 150 ευρώ- για εκείνους που θα πρέπει να στείλουν το γενετικό υλικό (DNA) των κατοικίδιών τους σε ειδική τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών.
«Να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, γιατί δεν θα μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γιατί αφεθήκαμε βορά σε σποτάκια που παίζουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς που λέτε πάτε τον δήμαρχο στον εισαγγελέα γιατί πληρώνεται ο δήμος», είπε ο Δημ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, με την Ειρ. Μορφέση, πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Εταιρίας να προσθέτει: «Το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με τη σύγχρονη νομοθεσία προστασίας ζώων! Αγνοήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές!
Προειδοποιήσαμε ότι το κείμενο είναι σε εντελώς λάθος βάση. Στη διαβούλευση φάνηκε ότι έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο χρηματοδότησης των δήμων. Αντί πλαισίου για την ευζωία, είναι ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων που μετατρέπει την κατοχή σε ένα διαρκές άγχος. Είμαστε κατά της υποχρεωτικής στείρωσης γιατί όπου έχει επιχειρηθεί έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Για το δείγμα DNA θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί ο πολίτης να πληρώνει 150 ευρώ ανά ζώο για κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο!».
«Αρκετές από τις θέσεις μας έγιναν αποδεκτές», είπε η Α. Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, εξηγώντας πως: «Ο σύλλογος μας θα πρέπει να είναι κύριος συνομιλητής, εμείς διαθέτουμε επιστημονική γνώση, εμπειρία! Από το 2003 ως σήμερα έχουμε συμβάλλει στη διαχείριση. Εγινε αποδεκτό ότι ο κτηνίατρος είναι αρμόδιος να κρίνει τη σοβαρότητα νοσήματος». Η ίδια διαφώνησε με τη ρύθμιση του προβλέπει την φύλαξη των δειγμάτων των DNA των κατοικίδιων σε εργαστήρια της Ακαδημίας Αθηνών, λέγοντας « τι θέλουν αυτοί;», καθώς και με την συμμετοχή ιδιωτικών φορέων στη καταγραφή και θεραπεία των ζώων.
Την αντίθεση των κυνηγών στις ρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομώνυμης Συνομοσπονδίας, κ. Αραμπατζής, ζητώντας να εξαιρεθούν οι κυνηγητικοί σκύλοι από την υποχρέωση καταχώρησης του DNA σε περίπτωση μη στείρωσης με το επιχείρημα πως είναι «σκύλοι εργασίας, ενώ απείλησε πως η συνομοσπονδία θα φτάσει ακόμα και μέχρι το ΣτΕ προκειμένου να δικαιωθεί.