Σε κύρια πύλη εισόδου αεροπορικού τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου μετατρέπεται ο αερολιμένας Ιωαννίνων.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας στην Fraport.
Η Fraport στοχεύει στον μαζικό τουρισμό. Τον τουρισμό που διακινείται με charter και με οργανωμένες, χαμηλού κόστους, ομάδες τουριστών. Αυτό δίνει την δυνατότητα στα Ιωάννινα να απευθυνθούν στους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Στους τουρίστες που κινούνται με ιδιωτικά αεροπλάνα, πληρώνουν στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια «τιμή πόρτας» και δεν έχουν τα ευνοϊκά κοστολόγια που προσφέρουν οι εταιρείες μαζικού τουρισμού.
Υπολογίζεται ότι 10 μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα, με 4 επιβαίνοντες στο κάθε ένα από αυτά, έχουν για την κοινωνία των Ιωαννίνων περισσότερη οικονομική σημασία από ένα Jet με 200 επιβάτες. Και έχουν ίση οικονομική σημασία, με πολύ λιγότερη αλλά ποιοτικά πολύ καλύτερη απασχόληση.
Τα αεροδρόμια της Fraport απευθύνονται κυρίως στον μαζικό τουρισμό. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μπορεί να έχει στόχο τους πολύ λιγότερους και πολύ πιο ευκατάστατους τουρίστες των ιδιωτικών αεροσκαφών.
Η ΑΟΡΑ Ελλάς, το Ελληνικό κομμάτι του παγκόσμιου συστήματος υποστήριξης των ιδιωτικών αεροσκαφών, συνεργάζεται με τους οργανωμένους φορείς ιδιωτικών αεροσκαφών της Ευρώπης, αλλά και με τους τουριστικούς φορείς της πόλης των Ιωαννίνων, με στόχο να καθιερωθεί η πόλη σαν κέντρο υψηλού τουρισμού.
Στο κοντινό μέλλον, τα Ιωάννινα μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν η κύρια πύλη εισόδου στη Ελλάδα, των τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Των τουριστών που κινούνται με τα 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και υδροπλάνα, που υπάρχουν σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου, η ΑΟΡΑ συνεργάζεται με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, αλλά και με όλους τους φορείς της πόλης.
Πρώτη επιτυχία της συνεργασίας είναι η εξασφάλιση δυνατότητας ανεφοδιασμού καυσίμου για όλα τα αεροσκάφη που προσγειώνονται σήμερα στα Ιωάννινα. Το καύσιμο αεροσκαφών Jet (JETA1) ήρθε στα Ιωάννινα για τα δρομολόγια της εταιρίας charter TUS από την Λάρνακα Κύπρου.
Μαζί με αυτό όμως έφτασε στα Ιωάννινα και το καύσιμο των ιδιωτικών αεροσκαφών (AVGAS100LL) και να κλείσουμε τη «μαύρη τρύπα» που υπήρχε στη Βόρεια Ελλάδα για τον ανεφοδιασμό τέτοιων αεροσκαφών. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και το οικονομικό όφελος σε όλη την κοινωνία της πόλης έχει ήδη γίνει αισθητό.
Επόμενος στόχος είναι η εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού στο αεροδρόμιο της πόλης ώστε να λειτουργεί συνεχώς, χωρίς την καθημερινή μεσημβρινή πεντάωρη διακοπή.