Πυρά και αντιδράσεις με νέα εγκύκλιο για τις εφημερίες στα νοσοκομεία!

MONADA NOSOKOMEIO

Πυρά και σοβαρές κατηγορίες για διάλυση των νοσοκομείων και σοβαρή υποβάθμισή τους, με κίνδυνο για την υγεία των πολιτών δέχεται το υπουργείο Υγείας. Αιτία η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για τις εφημερίες των νοσοκομείων, που στάλθηκε στους Διοικητές ΥΠΕ της χώρας, με την υποχρέωση ενημέρωσης των νοσοκομείων με θέμα «Εφημέρευση Τομέων / Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι «σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης τμήματος ή κλινικής νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και η υγεία των ασθενών στην εφημερία συμμετέχουν όλοι οι γιατροί του οικείου τομέα, ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος τομέα»

Αυτό που στην ουσία προβλέπει η εγκύκλιος, όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, είναι όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο κ.λ.π..  Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα. Όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.

 «Η εγκύκλιος της κ. Γκάγκα γυρίζει πίσω ολοταχώς τα νοσοκομεία στην παροχή υπηρεσιών υγείας». Αυτό τονίζει με ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων «πως είναι άξιο απορίας πώς εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας».