Κρίσιμες για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι οι επόμενες ώρες με τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου να έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων.
Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συζήτησαν την Τρίτη το βράδυ οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Τρίτης και θα επαναληφθεί στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία.
Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των κομμάτων, η ολοκλήρωση του έργου τους δεν σχετίζεται με τη συμφωνία για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς υπάρχει πολική βούληση από τους τρείς αρχηγούς για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ορκωμοσία, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.
Τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση δίνουν και παίρνουν.
Σύμφωνα με το Βήμα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής φέρεται ότι έχει το προβάδισμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος που λέγεται ότι του άφησε το περιθώριο ο κ. Σαμαράς να επιλέξει μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται την ύστατη στιγμή να υπάρξει μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Το βασικό υπουργείο και «κλειδί» της κυβερνητικής μηχανής αποτελεί το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος, ενώ δεν «παίζει», παρά τη συζήτηση που είχε γίνει, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.
Από τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας δεν επιθυμεί να εμπλακεί, κάποια στιγμή επανήλθε μια παλαιότερη σκέψη να το εποπτεύει ο κ. Σαμαράς και να έχει ένα δυνατό επιτελείο, όπου θα υπήρχε και θέση αναπληρωτή. Για μια θέση υφυπουργού προκρίνεται ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Το πρόσωπο που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών είναι του κ. Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος όμως έχει προβάδισμα και για το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών επιμένουν στο παρασκήνιο να τοποθετούν τον κ. Δήμα, για τον οποίο όλα είναι ανοικτά, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από ποια είναι η πραγματική του πρόθεση, ενώ συζητείται και το όνομα του ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου για θέση αναπληρωτή.
Για το υπουργείο Παιδείας προβάδισμα έχει ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ το δυνατό όνομα για το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να επανασυσταθούν τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας και για το πρώτο το κεντρικό όνομα είναι της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, ενώ για το δεύτερο ένα όνομα που κερδίζει έδαφος είναι του εξωκοινοβουλευτικού και ηγετικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλ. Τουρκολιά.
Υπάρχει εισήγηση να τοποθετηθεί στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (το νυν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείεται να οριστεί ο καθηγητής και νυν υπηρεσιακός υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον Πρωθυπουργό, θα είναι η θέση του κ. Χρ. Λαζαρίδη, που εκτός απροόπτου, όπως έχει αναφέρει και το «Βήμα» πριν δυόμιση εβδομάδες, θα οριστεί υπουργός Επικρατείας, αν και σε κάποιους κύκλους έλεγαν ότι θα ήταν καλή λύση για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κερδίζει έδαφος η άποψη να παραμείνει επικεφαλής ο κ. Φραγκούλης Φράγκος, ενώ ακούγεται και το όνομα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού κ. Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο κ. Ν. Δένδιας. Θετική άποψη υπάρχει στη ΝΔ για αξιοποίηση των κκ. Ι. Στουρνάρα, Ναπ. Μαραβέγια και Β. Ράπανου, ενώ από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς πιθανότατα θα προταθεί να συνεχίσει ως υπουργός Εργασίας ο προσωπικός φίλος του κ. Φ. Κουβέλη, ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης που σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει υφυπουργό από τη ΝΔ.
Επίσης υπάρχει συζήτηση και από τη ΝΔ και από τη ΔΗΜΑΡ ότι μερικά πρόσωπα δεν πρέπει να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Για παράδειγμα από τη ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμούν συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του κ. Μ. Βορίδη και από τη ΝΔ δεν θέλουν την κυρία Μαρία Ρεπούση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συγκροτηθεί μια ισχυρή ομάδα, η οποία θα αποτελείται κυρίως από τους έμπιστους του κ. Σαμαρά, τους κκ. Κ. Μπούρα, Π. Μπαλτάκο, Δ. Σταμάτη, Δ. Καραχάλιο, Δ. Κανελλόπουλο, Γ. Μουρούτη και Ν. Τσιούτσια, ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί σύμβουλοι για τους σημαντικούς τομείς (Οικονομίας, Εξωτερικών, Αμυνας κ.ά.), όπως π.χ. ο καθηγητής Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρας.