Δημοσιογραφικό “ημερολόγιο για την κρίση”

TSIMASΑφηγηματική έρευνα του Π. Τσίμα

Ένα οδοιπορικό στις πρωτεύουσες της κρίσης. Ένα ταξίδι μέσα στην οικονομική τραγωδία. Μια αφηγηματική έρευνα ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν τη φτωχοποίηση. Σε ειδικούς που την αναλύουν. Και σε πολιτικούς που την προκάλεσαν ή πασχίζουν να την αποτρέψουν. Χωρίς να ξέρει κανείς ακόμη πού, πώς, πότε και ποιος θα κλείσει την αυλαία του δράματος .

“Το ημερολόγιο της κρίσης”, του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ στο χαρτί, που ζουμάρει στη Νέα Υόρκη, στο Βουδαπέστη, στο Δουβλίνο, στο Ντουμπάι, στο Ρέικιαβικ, στη Λισαβόνα, στο Μπουένος Άιρες, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα.

Ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν κατέρρευσε η Λήμαν Μπράδερς με τα γκόλντεν μπόις, που κέρδιζαν σε μπόνους εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, να ζητιανεύουν τώρα έξω από ουρανοξύστες. Και τελειώνει – τρόπος του λέγειν- με την Ελλάδα του σήμερα , “μια Λήμαν Μπόδερς στη νιοστή δύναμη”, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τον οικονομολόγο Στίγκλιτς να δηλώνει στον συγγραφέα: “όταν οι άνθρωποι του ΔΝΤ καταφθάνουν σε μια χώρα, ενδιαφέρονται για ένα μόνο πράγμα: Πως δεν θα χάσουν οι κερδοσκόποι”.

Το βιβλίο, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, διαβάζεται σαν ένα μυθιστόρημα, καθώς πλέκει τα οικονομικά με τις ανθρώπινες ιστορίες, αποτέλεσμα των αποστολών του δημοσιογράφου ως παρουσιαστή της εκπομπής “Έρευνα” του MEGA. Μια γραφή της σχολής των απεσταλμένων της παλιάς εποχής του γραπτού τύπου. Καθόλου πρωτότυπη, αλλά κλασικά ελκυστική: Εικόνες πόλεων με οικονομικοκοινωνικές παρατηρήσεις, περιγραφή προσώπων- πηγών με στοχασμό όσο χρειάζεται, σκιαγράφηση χώρων με ερωτήματα δημιουργικά.

Στο τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας επιχειρεί μια ιδεολογική εξήγηση του κραχ που διανύουμε. Το συμπέρασμα το ζούμε: ακόμη και οι πλέον ακραιφνείς θιασώτες της πανελεύθερης αγοράς, που δεν ήθελαν να ακούσουν για κρατική παρέμβαση ,τώρα ομολογούν πως η πλήρης απελευθέρωση των λεγομένων “αγορών” γέννησε ένα τέρας κερδοσκοπίας. Το οποίο ,διαπλανητικά, επενεργεί καταστροφικά για κράτη, εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ