Τις προτάσεις του κατέθεσε ο σύλλογος ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ στην ημερίδα Διαβούλευσης για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων για το Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που έγινε στο Μεσολόγγι στις 1-12-2011 ζητώντας «οι «διαφορετικές» κυρίως απόψεις και προτάσεις κάποιων φορέων, συλλόγων αλλά και πολιτών, να μελετηθούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε η διαβούλευση να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και να μην μετατραπεί σε μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία επιβεβλημένη από την Ε.Ε.».
Την εισήγηση επί των προτάσεων έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου των ΟΡΕΙΝΩΝ Δημήτρης Στεργιούλης. Στην εισήγησή τους οι ΟΡΕΙΝΟΙ, περιγράφουν την υφιστάμενη κατάσταση, μεταφέροντας παράλληλα, «την αγωνία αλλά και το αγωνιστικό σθένος της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής μας».
Σε ότι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση η εισήγηση των Ορεινών, επισήμανε «τις δεκάδες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ, για μικρά υδροηλεκτρικά σχεδόν σε όλους τους παραπόταμους και ρέματα του Αχελώου στα ορεινά κυρίως τμήματα των νομών Άρτας, Τρικάλων και Ευρυτανίας. Θεωρούμε ότι οι περιβαλλοντικές πιέσεις και επιπτώσεις που ασκούνται στα υδάτινα οικοσυστήματα από τέτοια έργα είναι μεγάλες, παρόλο που χαρακτηρίζονται μικρά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πολλά από αυτά τα ποτάμια της ορεινής ζώνης του Αχελώου αποτελούν ποτάμια οικοσυστήματα περιοχών που είναι ενταγμένες σαν Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) ή σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του NATURA 2000, αλλά και ενταγμένες στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων».
Προτείνουμε –τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Στεργιούλης- η εγκατάσταση τέτοιων έργων και οι συσωρευτικές τους επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, να αποτελέσουν τμήμα του Προσχεδίου Διαχείρισης των Υδάτων, συνδέοντας την ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους με την φέρουσα ικανότητα του Αχελώου και των παραποτάμων του να δεχτούν τέτοιο αριθμό μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και φραγμάτων. Επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο στο ποτάμιο υδάτινο σώμα του «Γκούρα» στον οποίο λειτουργεί ήδη ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4 MW (με φράγμα από σκυρόδεμα ύψους 7 μέτρων, με σήραγγα εκτροπής του νερού 1.800μ.), στο οποίο έχουν δοθεί άδειες παραγωγής για τρία ακόμα τέτοια έργα, είναι ενταγμένο σε Ειδική Ζώνη Διατήρησης στο NATURA 2000 ( GR2110002), στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, είναι σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και οικότοπος προτεραιότητας.
-Μια δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με το ήδη κατασκευασμένο φράγμα της Μεσοχώρας και της Συκιάς που είναι στα τελικά στάδια κατασκευής του, αλλά και το μεγάλο φράγμα του μεγάλου Υδροηλεκτρικού ιδιωτικής εταιρείας 60 MW στη θέση Αυλάκι του Αχελώου, στο οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Έκθεση Επισκόπησης.
– Προτείνουμε στο προσχέδιο Διαχείρισης που θα ακολουθήσει, να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενη περιοχή αναψυχής και οι φυσικοί δίδυμοι καταρράχτες του ποταμού «Γκούρα» των Θεοδωριάνων Άρτας και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν το πρώτο φυσικό αξιοθέατο στα Κεντρικά Τζουμέρκα με χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.
-Επίσης στην περιοχή Θεοδωριάνων πηγάζουν δύο χειμαρροπόταμοι (Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι) οι οποίοι στην συνέχεια ενώνονται και σχηματίζουν τον ποτάμιο υδάτινο σώμα του «Γκούρα» με μέση ετήσια παροχή νερού στον Αχελώο περίπου 92 εκατομμύρια κυβικά. Από τις πηγές των δύο παραπάνω χειμαρροπόταμων υδρεύεται η κοινότητα Θεοδωριάνων, ενώ παράλληλα από τις πηγές του χειμαρροπόταμου «Μουζάκι» υδρεύονται 14 κοινότητες της περιοχής ενώ οι ίδιες πηγές τροφοδοτούν και ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού. Λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2000/60/ΕΚ, με την οποία καλείται να εναρμονιστεί και το Σχέδιο Διαχείρισης, η οποία τοποθετεί στις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές που προορίζονται για άντληση – απόληψη νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, προτείνουμε στο Προσχέδιο Διαχείρισης την ένταξη των υδατορευμάτων «Μουζάκι» και «Άσπρη Γκούρα» στο Μητρώο προστατευόμενων περιοχών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Επίσης είναι βέβαιο ότι κατά την περίοδο κατασκευής ποτάμιων φραγμάτων, μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών προερχόμενες από εκσκαφές καταλήγουν στα ποτάμια, ενώ γίνεται και ρύπανση των ποτάμιων υδάτων με τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την στερεοποίηση και στεγανοποίηση των φραγμάτων. Είμαστε μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού, όταν κατά την κατασκευή του φράγματος από σκυρόδεμα του μικρού υδροηλεκτρικού στην περιοχή μας, παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες ψόφιων ψαριών (άγριας πέστροφας) στο ποτάμι. Προτείνουμε να συμπεριληφθούν στις σημαντικές πηγές ρύπανσης του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας τα έργα εκτροπής του Αχελώου, αλλά και η κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων σε αυτόν».