Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη ο Έντι Ράμα κατά την οποία μίλησε για την Ευρώπη, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αλλά και για τον Φρέντι Μπελέρη.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, προφανώς λόγω των εκλογών που θα γίνουν εντός του επόμενου τριμήνου, απέφυγε διπλωματικά κάθε αναφορά που θα μπορούσε να ανεβάσει τους τόνους και εμφανίστηκε υπερασπιστής των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
«Η πορεία στην ΕΕ ενός νεοφερμένου περνάει την πόρτα από κάθε παλιό μέλος και αναμφίβολα η Ελλάδα έχει λόγο, όπως όλοι οι άλλοι. Πιστεύω πως η ένταξη της Αλβανίας θα είναι κάτι σπουδαίο για την Ελλάδα γιατί είμαστε από την ίδια περιοχή και θα είμαστε δυνατότεροι», είπε σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λέγοντας παράλληλα ότι «η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν να κάνουν με το να αλλάζεις τον εαυτό σου και πρέπει να ταιριάξεις με το «παζλ». Είναι μια διαδικασία κρατικής ανοικοδόμησης και η Αλβανία έχει κάνει πολλά. Στόχος μου είναι το 2030 να μας βρει στην ίδια οικογένεια».
«Ο όρος »Βόρεια Ήπειρος» είναι σα να λέμε εμείς Νότια Αλβανία»
Με αφορμή την ερώτηση σχετικά τα αλβανικά σχολικά βιβλία και την αναφορά για την Βόρεια Ήπειρο, ο κ. Ράμα σχολίασε ότι: «Ο όρος ”Βόρεια Ήπειρος” είναι σαν να λέμε εμείς Νότια Αλβανία. Δεν ξέρω τι σημαίνει». Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα αλβανικά σχολικά βιβλία που όπως ανέφερε η Νίκη Λυμπεράκη υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο Αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα με τον ίδιο να το αρνείται: «Κοιτάμε το παρελθόν και υπονομεύουμε το μέλλον. Το μέλλον μας πρέπει να καθορίσει πως κοιτάμε το μέλλον. Έχοντας τις διαφωνίες μας, αλλά με κοινό μέλλον, ενωμένοι».
Στο πρόβλημα με την λειτουργία ενός ελληνικού ιδιωτικού λυκείου στην Χιμάρα ο Αλβανός πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι μια «ανακρίβεια» λέγοντας πως το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας πρέπει να στείλει δασκάλους ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ενώ εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας μίλησε με τα καλύτερα για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο λέγοντας ότι είναι ένας σπάνιος άνθρωπος: «Μαλώσαμε μόνο μια φορά, αλλά για την αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα για τον φράχτη της εκκλησίας. Του οφείλουμε πολλά»
«Είμαστε Βαλκάνιοι, Μεσογειακοί και συναισθηματικοί»
Για τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα είπε: Πιστεύω ότι έχουμε το πρόβλημα ότι είμαστε παλιοί γείτονες αλλά ταυτόχρονα καινούριοι. Έχουμε αυτό το «μπλακ αουτ» των 50 χρόνων, κατά τα οποία οι δρόμοι μας χωρίστηκαν εντελώς. Η Ελλάδα πέρασε από την δικτατορία αλλά βγήκε από αυτή την περίοδο γρηγορότερα από εμάς. Επίσης, η Ελλάδα είχε την ευλογία της ΕΕ και κάποιων φοβερών ηγετών, και έτσι ως χώρα μεταμορφώθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε πέσει θύματα του παρελθόντος. Όμως, έχουμε πολλές φορές αποδείξει ότι μοιάζουμε πάρα πολύ. Είμαστε Βαλκάνιοι, Μεσογειακοί και συναισθηματικοί. Και είμαστε ακόμα όμηροι της ιστορίας μας. Η ιστορία μπορεί να είναι μια μεγάλη παγίδα ή μια μεγάλη πηγή προόδου».
Όσον αφορά τον Φρέντι Μπελέρης, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι: «είναι απλώς ένα ζήτημα ανάμεσα σε πολλά άλλα», ενώ για την προσφυγή του ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι και δικό μας δικαστήριο. Το δικαστήριο κάνει τη δουλειά του».
Τέλος σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ο Έντι Ράμα είπε ότι το ζήτημα δεν είναι τι κάνει ο Τραμπ και ο Πούτιν αλλά το τι κάνει η Ευρώπη: « Τι σκέφτεται να κάνει η Ευρώπη κάτω από αυτές τις συνθήκες που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η Ευρώπη μοιάζει με έναν ασθενή που έχει 27 γιατρούς» τόνισε ο ίδιος».