Σ. Καλογιάννης: Να μην χαθεί η ευκαιρία του Τοπικού Πολεοδομικού

Στην εναρκτήρια παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΤΠΣ) Δήμου Ιωαννιτών μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Σημειώνεται ότι κατά την θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων είχε εκπονηθεί το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων το οποίο αποτέλεσε πρωτοπόρο σχεδιασμό για την εποχή με πολλά στοιχεία του να θεωρούνται καινοτόμα μέχρι και σήμερα.

 «Ο σχεδιασμός του χώρου είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί πολιτική βούληση, σχεδιαστική πληρότητα και κοινωνική αποδοχή.Το Ρυθμιστικό Ιωαννίνων που προωθούσαμε προέβλεπε καινοτομίες στον σχεδιασμό, όπως ορθολογική οικιστική ανάπτυξη, απόδοση της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη και δημιουργία Πάρκου Πρασίνου και Πολιτισμού «Βελισσάριος-Πυρσινέλλα», προέβλεπε Τεχνόπολη, Οικολογικό πάρκο στα όρια της Παμβώτιδας, ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, μέσο σταθερής τροχιάς περιμετρικά της λίμνης, οργανωμένους υποδοχείς παραγωγικών μονάδων και πολλά άλλα.

Αντιδρούσαν λοιπόν στο καινοτόμο Ρυθμιστικό, κάτοικοι ορισμένων περιοχών που ανησυχούσαν, αδικαιολόγητα, ότι θα χάσουν τις ιδιοκτησίες τους, αντιδρούσαν σφοδρά ορισμένες δημοτικές Αρχές, κυρίως λόγω φόβου προς το καινούργιο.Επίσης, από πλευράς Κυβερνήσεων, μονοκομματικών ή πολυκομματικών, δεν υπήρξε δυστυχώς ενδιαφέρον μετά το 2010 για εφαρμογή του Σχεδίου.

Το Ρυθμιστικό κάλυπτε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, στο οποίο ο σχεδιασμός περιλάμβανε, και περιλαμβάνει ακόμα, ξεπερασμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ΖΟΕ, ρυθμίσεις για την προστασία της λίμνης. Όλα αυτά δεν υπόκειντο στους ίδιους κανόνες, δεν υπήρχαν ενιαίες θεσμοθετημένες κατευθύνσεις.

Ειδικότερα στο λεκανοπέδιο έχουν εκπονηθεί από 15ετίας, οι μελέτες: Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) Ιωαννίνων, ΓΠΣ Δήμου Ανατολής, ΓΠΣ Δήμου Παμβώτιδος, ΓΠΣ Δήμου Περάματος και Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης(ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Μπιζανίου. Δηλαδή μελέτες που κάλυπταν τους, τότε, Καποδιστριακούς Δήμους, οι οποίοι σήμερα αποτελούν τον Δήμο Ιωαννιτών.

Από αυτές τις μελέτες εγκρίθηκε το 2009 μόνον το ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου, διότι ήταν συμβατό με το Ρυθμιστικό.

Οι υπόλοιπες μελέτες δεν θεσμοθετήθηκαν, γιατί αφενός έπρεπε πρώτα να εναρμονισθούν με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού, αφετέρου να τροποποιηθεί η υφιστάμενη ΖΟΕ. Παραμένουν λοιπόν στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης.

Πλέον με τις διατάξεις του Ν. 4447/2016 περί βιώσιμης ανάπτυξης, είναι διαφορετικά τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού. Δεν αναφερόμαστε σε ΓΠΣ.Η χωρική ανάπτυξη και οργάνωση ενός Δήμου ρυθμίζεται με τοΤΠΣ, που εγκρίνεται με ΠΔ, με το οποίο εγκεκριμένες ΖΟΕ, όπως στην περίπτωση του λεκανοπεδίου, μπορούν να τροποποιούνται» ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Με το ΤΠΣ Ιωαννίνων θα καθοριστούν:

•             το πρότυπο οργάνωσης και ανάπτυξης του λεκανοπεδίου,

•             τα όρια των οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης,

•             όλα τα δίκτυα και οι υποδομές,

•             η γεωλογική καταλληλότητα,

•             τρόποιαντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η εκπόνηση του ΤΠΣ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ορθολογική ανάπτυξη και οργάνωση των Ιωαννίνων. Είναι δε καιρός να προχωρήσει η έκδοση του ΠΔ της Παμβώτιδας, καθώς πέρασε μια 6ετια από την ανάθεση της σχετικής μελέτης,ώστε να ακολουθήσει απρόσκοπτα το ΠΔ του ΤΠΣ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και τρίτη ευκαιρία!

Σε αυτή την μεγάλη πρόκληση καλούμαστε να συμβάλουμε όλοι, αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, ενεργοί πολίτες. Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της μελέτης, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και αναδόχους μελετητές, τις εταιρείες ΡΟΪΚΟΣ και ENVECO, που διαθέτουν βαθιά γνώση του αντικειμένου και μεγάλη εμπειρία σε παρόμοια σχέδια. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση για άρτια εκπόνηση και έγκαιρη ολοκλήρωση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωάννινων» κατέληξε ο Σταύρος Καλογιάννης.