Πλαφόν στην επιβάρυνση, την οποία θα υποστούν τα μπλοκάκια από το νέο ασφαλιστικό χαράτσι 26,9%, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, υπό το βάρος της κατακραυγής των αυτοαπασχολούμενων, ενάντια στα γιγάντια ασφαλιστικά βάρη που τους φορτώνει η κυβέρνηση.
Μιλώντας στον Real Fm, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, δήλωσε πως “αν πραγματικά υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση”, η κυβέρνηση “δεχόμενη την εισφορά που μπορούν να καταβάλλουν στο ύψος εκείνο που πραγματικά κατέβαλλαν και στο παρελθόν”, “θα μπορεί να τους θεωρεί ανήμερους” από ασφαλιστική άποψη, “μέχρι να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα”.
Ο ίδιος ο κ. Πετρόπουλος, σε ερώτηση για το αν τα “μπλοκάκια” που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί θα καταβάλλουν “διπλές εισφορές”, απάντησε προς τους δημοσιογράφους του Real Fm τα εξής: “Μη λέτε έτσι, να δούμε πρώτα την εφαρμογή. Δεν θα είναι έτσι”.
Κυβερνητικοί κύκλοι, εξηγώντας στο Capital τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου, ανέφεραν πως μεταξύ εκείνων που εξετάζει το Υπ. Εργασίας είναι το εξής: Αν η επιβάρυνση, την οποία φέρνει το νέο ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% – 27,1% στα μπλοκάκια (σ.σ. εισφορές 26,9% σε βάρος μόνο του αυτοαπασχολούμενου που έχει πάνω από 2 εργοδότες, επιμερισμένες εισφορές 27,1% για όσους έχουν έως 2 εργοδότες) είναι μεγαλύτερη από εκείνη, την οποία υπόκεινταν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με βάση το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών “κλάσεων”, θα μπορούν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι να θεωρούνται “ασφαλιστικά ενήμεροι”, καταβάλλοντας το ίδιο ποσό το οποίο κατέβαλλαν με βάση το προηγούμενο καθεστώς υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μπλοκάκι ανήκε με βάση το προηγούμενο σύστημα εισφορών στην 1η κλάση του ΟΑΕΕ και κατέβαλλε κάθε μήνα 210 ευρώ (σ.σ. 420 ευρώ /δίμηνο). Αν ο εργαζόμενος αυτός δήλωσε εισόδημα 12.000 ευρώ το 2015 από τις υπηρεσίες τις οποίες παρείχε στον 3ο κατά σειρά εργοδότη του, θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 26,9% Χ 1000 ευρώ /μήνα , δηλαδή 269 ευρώ/μήνα συν 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ. Συνολικά, δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει 279 ευρώ κάθε μήνα.
Συνεπώς, με το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, ο εργαζόμενος με μπλοκάκι του παραδείγματος μας, θα πρέπει να καταβάλλει 69 ευρώ (279 ευρώ με το νέο χαράτσι, έναντι 210 ευρώ με βάση το παλιό σύστημα εισφορών) περισσότερα σε σχέση με όσα κατέβαλλε κάθε μήνα με βάση το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των εισφορών.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος με μπλοκάκι θα θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος, καταβάλλοντας το ποσό που κατέβαλλε με βάση το προηγούμενο σύστημα εισφορών, δηλαδή 210 ευρώ / μήνα και όχι τα 279 ευρώ που προκύπτουν από το χαράτσι 26,9% συν την εισφορά 10 ευρώ υπέρ του ΟΑΕΔ. Ωστόσο, από τις δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου δεν προκύπτει κάποιο ενδεχόμενο “παραγραφής” της διαφοράς μεταξύ παλιών και νέων εισφορών, δηλαδή των επιπλέον 69 ευρώ που καλείται από φέτος να καταβάλλει ο εν λόγω εργαζόμενος με μπλοκάκι. Με άλλα λόγια, το ποσό αυτό, εφόσον δεν καταβληθεί στην ώρα του (δηλαδή μαζί με εκείνο των 210 ευρώ), θα αποτελεί οφειλή του συγκεκριμένου εργαζόμενου, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί και μάλιστα με προσαύξηση 8,5%.
Επίσης, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως “είναι γεγονός ότι αυτοί που είχαν εξαιρεθεί εντελώς και καλούνται για πρώτη φορά να καταβάλλουν έχουν ένα θέμα, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα ως προς το ότι καλούνται να καταβάλλουν μία εισφορά που δεν κατέβαλαν στο παρελθόν. Εμείς παίρνουμε υπόψη μας και τις επισημάνσεις και τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και έχουμε πάντα την ευθύνη αν προκύπτουν προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις που μπορεί να προκύπτουν προβλήματα οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε”.
0 υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε πως “συνολικά εκείνο που στηρίζουμε είναι το ασφαλιστικό σύστημα που αν καταρρεύσει κανείς δεν επιβιώνει. Αν για λίγες μέρες μόνο καθυστερήσει να καταβληθεί η σύνταξη σε κάποιο κλάδο καταρρέει όλη η οικονομία από άποψη αβεβαιότητας και ψυχολογικού αρνητικού κλίματος. Επομένως όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να επιβαρύνονται σε σχέση με άλλους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάσος Πετρόπουλος.
Στο ερώτημα ποιες διορθωτικές κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απάντησε: “Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να παραμείνει ο ασφαλισμένος εντός του συστήματος και να μην βγαίνει. Και αυτή ήταν η λογική όλου του οικοδομήματος που κτίσαμε για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και γι’ αυτό προκύπτουν αυτές οι ωφέλειες, στον ΟΑΕΕ δηλαδή πλησιάζουν το 80% εκείνοι που καταβάλλουν την κατώτατη βάση εισφοράς. Ενδεχομένως όταν θα δει κανείς το σύνολο του κόστους να δει ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση. Αν πραγματικά υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση να είναι βέβαιοι οι ακροατές ότι η κυβέρνηση δεχόμενη την εισφορά που μπορούν να καταβάλλουν στο ύψος εκείνο που πραγματικά κατέβαλαν και στο παρελθόν θα μπορεί να τους θεωρεί ενήμερους μέχρι να επιλυθούν τα σχετικά θέματα”.
Και σημείωσε: “Το πρόβλημα με τα μπλοκάκια προέρχεται από την κακή κατάσταση στην αγορά εργασίας. Πριν από 25 χρόνια δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο, τώρα έχει γενικευτεί”.
{jathumbnail off}