Έργα που ο προϋπολογισμός τους μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατομμύρια προβλέπει η μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, η οποία εκπονείται από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Αυτό έγινε γνωστό από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης είχε τεθεί από τον Παντελή Κολόκα, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη». Ο κ. Κολόκας υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης έργων καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα και τα προβλήματα μεγαλύτερα.
Δήμος και ΔΕΥΑΙ, όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Παπαδιώτης προωθούν έργα με προυπολογισμό 11 εκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν πολύ έντονα προβλήματα.
Αυτές είναι το Νεοχωρόπουλο και το Κάτω Νεοχωρόπουλο, η Νέα Ζωή, η περιοχή πέριξ της Λεωφόρου Μακρυγιάννη και η περιοχή πέριξ της οδού Αγίου Χαραλάμπους στο Πέραμα.
Η καταγραφή και οι τεχνικές περιγραφές έχουν γίνει σε συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ και ο φάκελος έχει αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων.
«Με τα χρήματα αυτά θα καταφέρουμε να θωρακίσουμε τον ιστό της πόλης» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, ενώ ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κώστας Γκόγκος έκανε γνωστό ότι θα γίνει μία σειρά μικρών παρεμβάσεων σε όλη την παραλίμνια περιοχή, με έμφαση από την Διονυσίου Φιλοσόφου ως το Πάρκο Κατσάρη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο κ. Παπαδιώτης ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ είναι σε στενή συνεργασία με τους μελετητές που εκπονούν την μελέτη αντιπλημμυρικών της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Όπως είπε απομένει η οριστικοποίηση των έργων και η ιεράρχησή τους και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τους ίδιους τα έργα αυτά θα είναι προυπολογισμού 160 έως 200 εκατομμυρίων.
Μεταξύ των άλλων προβλέπεται ο διπλασιασμός της φέρουσας ικανότητας των τάφρων, ο τριπλασιασμός της δυναμικότητας της σήραγγας από το Πανηπειρωτικό προς την λίμνη, έργα στην Λαψίστα για συγκράτηση νερών ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα στον Καλαμά και άλλα.
Από όσα προέκυψαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται σαφές ότι η θωράκιση του λεκανοπεδίου θα απαιτήσει χρόνο και κυρίως χρήματα για έργα.. Είναι άγνωστο αν τα χρήματα αυτά θα καταφέρουν να εξευρεθούν..
Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός πως ο Δήμος εκτιμά ότι η μελέτη βρίσκεται στο τελικό της στάδιο όταν δύο μήνες πριν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο σε αντίστοιχη διαδικασία λογοδοσίας είχε κάνει γνωστό ότι υπολείπονται αρκετά στάδια με πλέον χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
• Έγκριση των Υδραυλικών Προμελετών και της Γεωλογικής μελέτης
• Κατάθεση της ΜΠΕ, αμέσως μετά την επανυποβολή της στην Υπηρεσία, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. (Αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου είναι η ΔΙΠΑ (Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ). Λόγω της υπαγωγής του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής μελέτης εντός της ζώνης Natura 2000, θα απαιτηθεί η εκπόνηση Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και χρονοβόρες επιτόπου μετρήσεις και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής.
• Μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ, θα δοθεί εντολή για την εκπόνηση οριστικών μελετών έργων που ιεραρχούνται ως πρώτης προτεραιότητας; και των Τευχών Δημοπράτησης, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης και η δυνατότητα σταδιακής δημοπράτησης των προτεινόμενων έργων.