Την ανέγερση σύγχρονων φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής μέσω ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη.
Δεν πρόκειται για καινούριο σχέδιο αλλά για μία προσπάθεια που μετρά αρκετά χρόνια. Αρκεί να αναφερθεί ότι για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι καλά γνωρίζοντες διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για το εγχείρημα και για την έκβασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο από τα πέντε Πανεπιστήμια που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είχαν υποβάλλει προτάσεις για ανέγερση φοιτητικών κατοικιών με την μέθοδο της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.
Τα υπόλοιπα τρία επιλέχθηκαν από την Κυβέρνηση.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ουδέποτε έγινε ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα όπου την δημόσια συμμετοχή αναλαμβάνει το κράτος και όχι το ίδιο το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Αν υπήρχε τέτοια πρόταση θα είχε τεθεί υπόψιν όλων των μελών της Συγκλήτου και θα είχε ληφθεί σχετική απόφαση.
Η ανάγκη για φοιτητική κατοικία στην περιοχή είναι μεγάλη όμως μία φοιτητική εστία με αυξημένο μίσθωμα δεν θα μπορούσε να δώσει την λύση.
Το Πανεπιστήμιο έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών που θα διατηρούν τον δημόσιο χαρακτήρα αλλά η χρηματοδότησή της είναι θέμα πολιτικής επιλογής και βούλησης.