Σε αχαρτογράφητα νερά τα περιφερειακά Πανεπιστήμια με την έλευση των ιδιωτικών

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται τα Πανεπιστήμια, ειδικά τα περιφερειακά όπως αυτό των Ιωαννίνων, με τη λειτουργία των ιδιωτικών η οποία παίρνει σάρκα και οστά.

Ο νόμος που πριν έναν χρόνο άνοιξε τον δρόμο, περνάει πλέον στην φάση της υλοποίησης. Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια ήδη μετρούν απώλειες στο φοιτητικό δυναμικό εξαιτίας της βάσης εισαγωγής.

Η πίεση αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη, ειδικά για ένα πανεπιστήμιο όπως των Ιωαννίνων, που μεγάλο μέρος των φοιτητών του προέρχεται από την Αττική και την Βόρεια Ελλάδα.

Το κόστος διαβίωσης των φοιτητών αποτελεί ένα μεγάλο βάρος για κάθε μέση οικογένεια και αυτό θα είναι αναμφίβολα παράγοντας που θα μετρήσει και θα επιφέρει συνέπειες.

Μέχρι στιγμής, 11 είναι οι αιτήσεις, που αναμένεται να υποβληθούν για να λάβουν άδεια λειτουργίας ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά, λειτουργούν ήδη ως Κολλέγια στη χώρα μας και διατηρούν συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Επιπλέον, αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, αναμένονται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Όπως επισημαίνεται, στα 33 Κολλέγια που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας – τα 9 εκ των οποίων, θα καταθέσουν φακέλους για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων – το ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν τα επιστημονικά πεδία της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Νομικής και Ψυχολογίας – ειδικά η Ψυχολογία, αποτελεί την πρώτη επιλογή των σπουδαστών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η διαμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, καθώς με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων (Ν.Π.Π.Ε.), αναμφίβολα θα επηρεαστούν τόσο τα ιδιωτικά ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), όσο και τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία ενδιαφέρονται να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει από τις 2 Ιανουαρίου με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου.

Η λίστα με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, προβλέπεται να ανακοινωθεί περί τα τέλη της άνοιξης και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων.

Έτσι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μία πρώτη ένδειξη για το μέγεθος της πίεσης που θα δεχθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια τα οποία εκ των πραγμάτων εισέρχονται σε νέα εποχή, σαφώς πιο ανταγωνιστική.