Δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου, με τους ασθενείς και τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 133 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια. Σε 16 περιπτώσεις είχαν μοιραία έκβαση. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αττική καθώς και μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας, ενώ εκτός λίστας βρίσκεται η Περιφέρεια Ηπείρου, όπου έγιναν έγκαιρα και εκτεταμένα ψεκασμοί για τα κουνούπια.
Στην Ήπειρο δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα, ενώ δύο ύποπτα που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αποδείχθηκε μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων ότι δεν είχαν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.
Οι περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα χαρακτηρίζονται ως επηρεαζόμενες για την αιμοδοσία, καθώς ουσιαστικά μπαίνουν σε «καραντίνα» οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε αυτές σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε αιμοδοσίες.
Πρόκειται για μία μείζονα παράπλευρη απώλεια της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, διότι μπλοκάρεται η αιμοδοσία και χαμηλώνουν πολύ τα διαθέσιμα αποθέματα αίματος με τον αποκλεισμό των «μολυσμένων» περιοχών.
Έξαρση πάντως αναμένεται και κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου καθώς η καλοκαιρία συνεχίζεται. Αιτία της εξάπλωσης είναι πως δεν έγιναν συστηματικά και εγκαίρως ψεκασμοί για να περιοριστούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών.