Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού..

tep panepistimiako1

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν τόσο στην ασφάλεια των ασθενών όσο και του προσωπικού καταθέτει με έγγραφό του προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ο Διευθυντής των ΤΕΠ Θανάσης Κιτσάκος.

Την επιστολή του κ. Κιτσάκου έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιώργος Πρέντζας, αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του Πανεπιστημιακού ο οποίος ως επικεφαλής της ΛΑΣΥ έχει αποστείλει σχετική επερώτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πρώτο ζήτημα που αναδεικνύει ο κ. Κιτσάκος στην επιστολή είναι η παντελής έλλειψη χώρων του ΤΕΠ το οποίο είναι διασπαρμένο σε επτά διαφορετικά σημεία.

«Το ΤΕΠ λόγω έλλειψης χώρων είναι κατακερματισμένο σε επτά τμήματα σε διάφορους ορόφους και κτίρια του Νοσοκομείου. Είναι ευνόητο ότι ο κατακερματισμός είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς. Οι βαρέως πάσχοντες και τα βαριά τραύματα μεταφέρονται εκτός ΤΕΠ μέσω διαδρόμων και ασανσέρ σε άλλο όροφο ακόμη και για απεικονιστική εξέταση στον αξονικό τομογράφο. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει η ζωή τους καθότι είναι μακριά από την ασφάλεια ανάνηψης του ΤΕΠ. Ασθενείς λόγω έλλειψης τραυματοφορέων αποστέλλονται μέσω δαιδαλωδών διαδρομών ασυνόδευτοι στα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΠ» τονίζει στην επιστολή.

Το μισό από το κτίριο του ΤΕΠ λειτουργεί σε εξωτερικό περιβάλλον, σε κοντέινερ όπου ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια αφού οι εσωτερικοί χώροι δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Σε ημέρες εφημερίας και σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων στα ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού φτάνουν ακόμη και 400 ασθενείς  ημερησίως.

Η βραχεία νοσηλεία διαθέτει μόνο δέκα κλίνες σε τέσσερις θαλάμους οι οποίες είναι μόνιμα υπερπλήρεις με αποτέλεσμα να τοποθετούνται και φορεία.

Ο κ. Κιτσάκος θέτει ακόμη το σοβαρό θέμα ελλείψεων προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ο αριθμός τραυματοφορέων και νοσηλευτών είναι ανεπαρκής κάτι που σε κάθε εφημερία οδηγεί σε μεγάλη καθυστέρηση διακίνησης ασθενών.

«Μόνο 5+2 που ακόμη κρίνονται από τις 12 θέσεις ιατρικού προσωπικού έχουν καλυφθεί ενώ οι εκκλήσεις μου για επικουρικούς γιατρούς ακόμη και εν μέσω κρίσης αναπνευστικών λοιμώξεων δεν ικανοποιούνται» υπογραμμίζει ο κ. Κιτσάκος.

Όπως αναφέρει από το 2016 έχει αποστείλει σειρά εγγράφων για τα προβλήματα στελέχωσης ενώ έχει αναφερθεί στην ανάγκη κτιριακής επέκτασης του Τμήματος. Μάλιστα πριν από επτά μήνες κατατέθηκαν τα σχέδια επέκτασης του ΤΕΠ με σκοπό να ενταχθεί το έργο στο σύνολό του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είναι γνωστό η ένταξη του έργου στο σύνολό του δεν έγινε ποτέ ενώ μία μικρή πίστωση που είχε δεσμευτεί τελικά απεντάχθηκε από το Ταμείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ