Αντιμέτωπα με κλυδωνισμούς που προκαλεί η πανδημία είναι τα νοσοκομεία της περιοχής, ειδικά το Πανεπιστημιακό και αναπόφευκτα έχουν ανακύψει ζητήματα και με την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Αποκαλυπτική της κατάστασης είναι η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών η οποία παραθέτει μία σειρά γεγονότων που έχουν εκτυλιχθεί τις τελευταίες ημέρες εντός του Νοσοκομείου.
Νοσηλευτικό προσωπικό με βαριές ασθένειες έχει αιτηθεί άδεια αλλά δεν την έχει λάβει, διαγνώστηκε θετικό κρούσμα ακόμη και εντός της Μονάδας Λοιμωδών, οι ιχνηλατήσεις γίνονται με μη επαρκή τρόπο.
Αναλυτικά αναφέρει:
1. Να λήξουν ΤΩΡΑ την επικίνδυνη ολιγωρία στην απομάκρυνση από το ΠΓΝΙ των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. 40 συνάδελφοι στο ΠΓΝΙ που έχουν καταθέσει τις γνωματεύσεις τους για βαριές ασθένειες όπως καρκίνο και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια εδώ και ένα μήνα, δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη άδεια που προβλέπεται και παραμένουν επικίνδυνα εκτεθειμένοι στον covid 19. Κι αυτό διότι η επιτροπή ιατρών που έχει συστήσει η 6η ΥΠΕ από τον Μάρτιο, δεν ελέγχει τα δικαιολογητικά των συναδέλφων, με την αιτιολόγηση ότι στην εγκύκλιο της 20ης Ιουλίου του ΥΠΕΣ δεν προβλέπεται η ύπαρξη τέτοιας επιτροπής. Είναι επικίνδυνο και προκλητικό να μην λαμβάνουν μέτρα επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος 6η ΥΠΕ και διοίκηση του ΠΓΝΙ.
2. Να ξεκινήσουν τώρα συχνό περιοδικό έλεγχο των υγειονομικών με test για τον covid, με προτεραιότητα στα τμήματα covid. Τα κρούσματα σε υγειονομικούς των ΤΕΠ, στην ΜΕΛ2 και στο χειρουργείο του ΠΓΝΙ μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία αντικατάστασης τους και να υπάρξει επιπλέον πρόβλημα στην λειτουργία τους.
3. Να ληφθούνε ΤΩΡΑ μέτρα στελέχωσης των κλινικών και μονάδων με νέο προσωπικό. Η εντατικοποίηση και το stress που βιώνουν οι υγειονομικοί αποτελεί κύριο παράγοντα για αστοχίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ενδονοσοκομειακή διασπορά
4. Να ληφθούνε ΤΩΡΑ τεχνικά μέτρα εγκατάστασης αρνητικής πίεσης και διαχωρισμού της μολυσματικής και καθαρής περιοχής στις μονάδες λοιμωδών 3 και 4 στο ΠΓΝΙ αλλά και στις κλινικές φιλοξενίας θετικών περιστατικών στο Γ.Ν. Χατζηκώστα, Γ.Ν.Φιλιατών, Γ.Ν. Άρτας και Γ.Ν. Πρέβεζας, που βαφτίστηκαν μονάδες λοιμωδών εν μία νυκτοί για να μεταφερθούν οι υπερήλικες από το ιδιωτικό γηροκομείο . Ήδη στην χωρίς προδιαγραφές ΜΕΛ3 του ΠΓΝΙ, που λειτουργεί εδώ και 3 εβδομάδες, είχαμε το πρώτο θετικό κρούσμα νοσηλευτή. Την ίδια στιγμή στις ΜΕΛ1 και 2 που έχουν πολύμηνη λειτουργία δεν είχαμε ενδοκλινική διασπορά.
5. Να σταματήσει ο απαράδεκτος τρόπος στελέχωσης των μονάδων λοιμωδών, ΤΕΠ και ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει εκτίμηση καταλληλότητας κάθε εργαζόμενου από γιατρό εργασίας και χωρίς την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στις κλινικές αυτές. Βεβαίωση καταλληλότητας και εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου είναι οι βασικές υποχρεώσεις του γιατρού εργασίας με προτεραιότητα στις κλινικές υψηλής έκθεσης σε βιολογικούς και στρεσσογόνους παράγοντες. Υποχρέωση που οφείλουν να απαιτούν και να λαμβάνουν οι διευθύνσεις σε κάθε μετακίνηση υγειονομικού.
Το περιστατικό οξείας αντίδρασης συναδέλφου νοσηλεύτριας με κρίση πανικού και απόπειρα αυτοκαταστροφής στην ΜΕΛ2 του ΠΓΝΙ πριν 1 εβδομάδα, η οποία μετακινήθηκε εκεί χωρίς την θέλησή της από την νοσηλευτική διεύθυνση, αποτελεί καμπανάκι για την λήψη μέτρων πρόληψης εκδήλωσης οξέων συμβάντων στο χώρο εργασίας. Ο covid 19 αποτελεί σύμφωνα με την νομοθεσία βιολογικό παράγοντα κινδύνου κατηγορίας 3 ( με υψηλότερη την 4) και αθροιστικά μαζί με τους άλλους παράγοντες κινδύνου σε κάθε χώρο του νοσοκομείου οδηγεί στην υποχρέωση του εργοδότη να προβαίνει στις παραπάνω ενέργειες.
6. Να σταματήσουν να γίνονται οι ιχνηλατήσεις πρόχειρα και χωρίς σαφείς καταγεγραμμένες διαδικασίες εντός των νοσοκομείων, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. Με την εμφάνιση κρούσματος σε ασθενή ή υγειονομικό να επιφορτίζονται με την ευθύνη της ιχνηλάτησης συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπό την καθοδήγηση και ευθύνη της επιτροπής λοιμώξεων, απαλλασσόμενοι από τα άλλα καθήκοντα τους για να εκτελούν με σαφή και περιγεγραμμένη διαδικασία την ιχνηλάτηση. Με εξέταση κάθε πιθανότητα έκθεσης υγειονομικών και ασθενών σε επαφή με τον κορωνοϊό.
Η χωρίς σαφείς οδηγίες και μέθοδο ιχνηλάτηση, στο χειρουργείο του ΠΓΝΙ την περασμένη Παρασκευή, αποτελεί καμπανάκι για την επόμενη περίοδο που θα αυξηθούνε τα κρούσματα σε υγειονομικούς. Σε μια περίοδο, που οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν να «χαθεί» ούτε ένας συνάδελφος από μη λεπτομερή ολοκληρωμένη διαδικασία ιχνηλάτησης. Η μη ακριβής ιχνηλάτηση και έλεγχος της έντασης των επαφών, οδηγεί στο να παραβιάζονται τα πρωτόκολλα καραντίνας και να μένουν συνάδελφοι στην δουλειά με κίνδυνο να είναι θετικοί και να διασπείρουν τον ιό.
7. Είναι επιτακτική η εγκατάσταση και λειτουργία νέων μοριακών αναλυτών με το ανάλογο προσωπικό για την διάγνωση του κορονωϊού. Έτσι ώστε να μην καθυστερεί η διάγνωση σε εργαζόμενους, που μπορεί να οδηγεί στην μη έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής της διασποράς σε κάθε μαζικό χώρο εργασίας, όπως τα νοσοκομεία.
8. Να αναλάβουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων την υποχρέωση τους να καταγράφουν και να αναγγέλλουν στην επιθεώρηση εργασίας, κάθε περιστατικό επιμόλυνσης με κορωνοϊό κατά την διάρκεια της εργασίας, ως από τον νόμο οφείλουν για την αναγγελία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Αντιθέτως μέχρι σήμερα υπάρχει σκοτάδι για το πόσοι συνάδελφοι νοσούνε και πόσοι βρίσκονται κάθε φορά σε καραντίνα Μία από τις προφάσεις που χρησιμοποιούνε οι κυβερνήσεις για την μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και την μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, είναι και οι ελάχιστες υπαρκτές καταγραφές ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.