Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις των περίπου 2500 υπαλλήλων που ετέθησαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τους περίπου 800 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε αργία.
Συγκεκριμένα βάση των στοιχείων που έχουν συλλεγεί τα κενά στους διάφορους φορείς του δημοσίου είναι πολλαπλάσια των σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων, προσεγγίζοντας τις 8 χιλιάδες.
Από αυτά τα περισσότερα, 3314 εντοπίζονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλα 1065 στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους, 704 στην Παιδεία, 650 στο υπουργείο Εργασίας και 636 στο υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπηρεσιών 10 υπουργείων, προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα ΠΔ για τα νέα τους οργανογράμματα. Με αυτά θα προέλθει μείωση των δομών κατά 50%.
Και στις περιπτώσεις αυτές το πλεονάζον προσωπικό πρόκειται να μετακινηθεί, ενώ αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός για τους 25 χιλιάδες υπαλλήλους, που πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα το 2013.
Μετά τα υπουργεία, σειρά παίρνουν οι δήμοι τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και τα ΝΠΔΔ. Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει πιλοτικά από 20-23 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν “πρότυπα” που θα διοχετευθούν στην αξιολόγηση όλων των ομοειδών φορέων. Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι οι πλεονάζοντες να μετακινηθούν. Αν υπάρχει καταγεγραμμένο κενό η μετακίνηση θα είναι άμεση, σε διαφορετική περίπτωση ο υπάλληλος θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα.
Το επόμενο βήμα αφορά την συνολική αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο, υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων, καθώς μετά την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων η επανατοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης θα γίνει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν “αθρόες απολύσεις” καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, με δεδομένες τις περίπου 35 χιλιάδες αποχωρήσεις υπαλλήλων μέσα στο 2012 λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν προκύψει πολλά κενά στη διοίκηση τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ότι βάση και του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, αν κάποιος υπάλληλος του οποίου η θέση καταργείται δεν καταφέρει να μεταταγεί, τότε αναγκαστικά θα οδηγείται οριστικά εκτός δημοσίου.