Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832, τα δύο πρώτα νομίσματα του ελληνικού κράτους, κυκλοφορούν και πάλι, ως συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση, μέσα από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Πρόκειται για δύο μοναδικά διμεταλλικά νομίσματα που εκδόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (125.000 έκαστο) και θα είναι διαθέσιμα στην τιμή των 40 ευρώ το καθένα. Αποτελούν ένα αναμνηστικό ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας που μπορεί να αποκτήσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας για τη συμβολική επέτειο της διακοσαετηρίδας μετά την Ελληνική Επανάσταση.
Η διάθεσή τους γίνεται μέσα από το e-shop που δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στον σύνδεσμο shop.greece2021.gr.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αποτελείται συνολικά από 14 νομίσματα. Υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής, και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας. Φέρει τη σφραγίδα της απαράμιλλης ποιότητας και της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα αποτελεί το βασικό έσοδο της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Εκτός από τη συναισθηματική και αναμνηστική της αξία, η απόκτηση νομισμάτων της συλλογής συμβάλλει στην υλοποίηση επετειακών δράσεων, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.
Εκτός από τα δύο διμεταλλικά νομίσματα, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας:
Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Η Μακεδονία και τα Νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, με τον Παύλο Μελά.
Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω
Τα οκτώ αργυρά νομίσματα διατίθενται τόσο χωριστά σε περιορισμένο αριθμό, σε μονές κασετίνες, στην τιμή των 200 ευρώ το καθένα, όσο και όλα μαζί, σε μια πολυτελή κασετίνα που απευθύνεται στους συλλέκτες νομισμάτων, στην τιμή των 1.600 ευρώ.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ελληνικής Σημαίας, του Εθνικού συμβόλου των Ελλήνων:
– Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας.
– Η ελληνική σημαία του 1821.
– Η ελληνική σημαία του 1822.
– Η σύγχρονη ελληνική σημαία.
Τα χρυσά νομίσματα διατίθενται αποκλειστικά ως μέρος της πλήρους κασετίνας, που περιλαμβάνει και τα 14 νομίσματα της συλλογής του Νομισματικού Προγράμματος. Η τρίπτυχη πλήρης κασετίνα κυκλοφορεί σε 1.000 μόλις αντίτυπα, κοστίζει 7.680 ευρώ και απευθύνεται στους συλλέκτες νομισμάτων, σε μεγάλες επιχειρήσεις ή ιδρύματα που θέλουν να εντάξουν τα νομίσματα αυτά στις συλλογές τους ή να τα προσφέρουν σαν εταιρικά δώρα.