Ανησυχία προκαλεί στον τουριστικό κόσμο της χώρας η μεγάλη μείωση των κρατήσεων που παρατηρείται, ιδίως τιο τελευταίο διάστημα, γεγονός που οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα και τα κινδυνολογικά σενάρια που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει (εκ νέου) υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.
Ειδικότερα:
· Κέρκυρα, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%.
· Κρήτη: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%.
· Κυκλάδες: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%.
· Κως: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
· Πελοπόννησος, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%.
· Χαλκιδική μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%.
Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτήν την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως.
Εύκολα επομένως μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι «διαφυγούσες» κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, επισημαίνει ο ΠΟΞ.
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, «αυτήν τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους “κινδύνους” ή “απειλές”».
Επιπρόσθετα, ο ΠΟΞ σημειώνει ότι «είναι ομοίως επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».