Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις συγχωνεύσεις στις ΔΕΥΑ και τις αλλαγές στην διαχείριση του νερού.
Η πρώτη αποκάλυψη των προθέσεων είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, όταν το Υπουργείο σχεδίαζε μία ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια και κάτω από τσουνάμι αντιδράσεων.
Δήμοι και ΔΕΥΑ βρίσκονται σε θέση μάχης ενόψει του νέου κύκλου διαλόγου, καθώς οι συγχωνεύσεις που σχεδιάζονται φέρουν τεράστιες αλλαγές.
Μείζον θέμα είναι ο καθορισμός των τιμολογίων καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να ορίζονται κεντρικά.
Κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων τάσσεται η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε.
Υπογραμμίζει ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματικές, αφού καταργούν τη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και λειτουργικά προβληματικές, αφού σχεδιάζονται χωρίς μελέτη και αντικειμενικά κριτήρια που θα τις δικαιολογούσαν. Ωστόσο κι εφόσον, σημειώνει, οι συνενώσεις είναι εθελούσιες και γίνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, μπορούν να συμβάλουν σε ποιοτική παροχή υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης στους πολίτες της περιφέρειας.
Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι διαδημοτικές συνεργασίες μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. οι οποίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.