Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών έχει μπει η δράση εκατό περίπου μαχητών του ISIS που σταδιακά τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στην Αλβανία, μετά από πολύμηνη δράση στη Συρία.
Η παρουσία Αλβανών μαχητών στις τάξεις του ISIS ήταν γνωστή, η επιστροφή τους ωστόσο έχει σημάνει συναγερμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ιταλικές αρχές ασφαλείας έχουν εκφράσει φόβους για πιθανό χτύπημα από Αλβανούς ισλαμιστές.
Συνάμα δεκάδες μαχητές του ISIS δίνουν πλέον το «παρών» στο Κόσοβο «φιλοξενούμενοι» από φανατικούς ισλαμιστές της περιοχής.
Μάλιστα, η πυκνή αυτή παρουσία τζιχαντιστών κοντά στην Ελλάδα αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συναντήσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές βαλκανικές χώρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το “Βήμα” ο κ. Τόσκας επεδίωξε να λάβει λίστα με ονόματα υπόπτων και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες και κυρίως με τη Σερβία, που θεωρείται ότι έχει σημαντικό δίκτυο πληροφοριών για τις κινήσεις μελών του ISIS στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι ξένες διωκτικές αρχές είχαν διαπιστώσει ότι περίπου 30.000 φανατικοί ισλαμιστές από 86 χώρες είχαν ταξιδέψει ως τον Δεκέμβριο του 2015 στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στον ISIS. Οι περισσότεροι προέρχονταν από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, από χώρες της Βόρειας Αφρικής, από τη Δυτική Ευρώπη και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Περίπου 800 από αυτούς τους «μαχητές» του ISIS υπολογίζεται ότι αναχώρησαν από την Αλβανία, το Κόσοβο, τη Βοσνία και τα Σκόπια. Τώρα λοιπόν παρατηρείται τάση επιστροφής πολλών ξένων μαχητών στην Ευρώπη, με τα μέτρα ασφαλείας να εντείνονται…
Το σχετικά ανησυχητικό στοιχείο για τους έλληνες αξιωματούχους είναι ότι πέρα από τις πληροφορίες για 100 «μαχητές» του ISIS που είχαν φύγει κυρίως από το Κόσοβο κι άρχισαν να επιστρέφουν, έχουν υπάρξει καταγραφές ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δίνουν πλέον «παρών» και 100 «σκληροί» τζιχαντιστές που προέρχονται από άλλες χώρες. Προκαλώντας απορίες κι ερωτήματα αν αυτό αφορά προσπάθεια να κρυφτούν ή αφορά άλλο «τρομοκρατικό σχέδιο» των μελών του ISIS.
Σημειώνεται ότι οι δεσμοί ισλαμιστών της περιοχής με μέλη της Αλ Κάιντα και φανατικούς ισλαμιστές είχαν αναδειχθεί και από την περίοδο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, όταν οι άραβες ένοπλοι είχαν πάρει διαβατήρια από ορισμένες βαλκανικές χώρες.
Οι φόβοι εντείνονται γιατί πολλοί «κοσοβάροι» τζιχαντιστές είχαν προχωρήσει από τη Συρία σε κηρύγματα μίσους και είχαν ζητήσει από φανατικούς ισλαμιστές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.
{jathumbnail off}